Sve izvjesnije: Građani ostaju bez pasoša nakon 21. marta?!

Obistinila su se ponovo saznanja „Dnevnog avaza“ da će bh. građani najvjerovatnije i nakon 21. marta ostati bez pasoških knjižica, uprkos tome što su ih nadležni, prvenstveno Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, uvjeravali da će učiniti sve da do toga ne dođe. Naime, kako je medijima potvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, Ured za razmatranje žalbi BiH obustavit će provođenje i trećeg tendera za nabavku pasoških knjižica koji je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) raspisala 20. februara.

Imena odgovornih 

On je istakao da se na uvjete navedene u tenderskoj dokumentaciji, kao i ranije, žalila francuska firma “Gemalto“ i da će to automatski dovesti do poništenja aktuelnog te raspisivanja novog tendera. Time je u pitanje dovedena nabavka pasoških knjižica nakon 21. marta, kada istječe ugovor s trenutnim dobavljačem “Muehlbauerom”. No, Mektić ocjenjuje da je krajnje vrijeme da se cjelokupnom situacijom i svime što prate nabavku ovih knjižica pozabave Tužilaštvo i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i utvrde odgovornost za mogući kriminal.

teme

Tekstovi iz „Dnevnog avaza“ 2002. godine o aferi CIPS 

Posao nabavke pasoša vrijedan je 22 miliona maraka, a Mektićev istup već je pokazatelj da, uprkos tome što je Vijeće ministara ranije održalo hitnu  sjednicu o ovoj temi, nema isti stav o ovom pitanju, a ni rješenja.

Nakon te sjednice, naime, Vijeće ministara i predsjedavajući Denis Zvizdić tek su zadužili IDDEEA-u  da poduzmu hitne mjere kako građani BiH ne bi bili uskraćeni za pravo na pasoš nakon 21. marta, a najnoviji rasplet događaja pokazuje da je ova situacija zahtijevala mnogo više mjera i konkretniju reakciju.

denis-zvizdic-100

Zvizdić: Loša reakcija

Već je i pticama na grani poznato da se s desetinama miliona KM koje se iz budžeta izdvajaju za nabavku i štampanje identifikacionih dokumenata dešavaju brojne malverzacije i neregularnosti. O tome je, kao što smo nedavno podsjetili, „Avaz“ pisao prije skoro 15 godina, tačnije u julu 2002. Tada smo razotkrili  aferu CIPS, u vezi sa štimanjem poslova nabavke i štampanja identifikacionih dokumenata u BiH.

Poigravanje građanima 

Sadašnji problemi, malverzacije i netransparentnost u nabavci dokumenata samo pokazuju da su vlasti godinama ovaj problem gurale pod tepih. Za čiji interes i ko je od toga hajrovao, svakako bi trebali utvrditi policijski i drugi organi. Prvenstveno je ovu situaciju s mrtve tačke trebao pokrenuti predsjedavajući Zvizdić, koji je na čelu institucije koja je po nadležnosti iznad svih ostalih koje su uključene u proces nabavke pasoških knjižica, a koje se poigravaju potrebama građana BiH i njihovim novcem.

Potvrda iz IDDEEA-e

Iz IDDEEEA-e su jučer, ali tek nakon što su pojedini mediji objavili informaciju o pristigloj žalbi na treći tender, saopćili da je žalba proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi BiH na postupanje. Izrazili su očekivanje da Ured u što kraćem roku donese odluku u tom predmetu. Potvrdili su i da su se na treći tender prijavile dvije kompanije čije će ponude biti razmatrane nakon što Ured odluči o žalbi „Gemalta“, za koji tvrde da se nije prijavio na tender.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/279277/sve-izvjesnije-gradani-ostaju-bez-pasosa-nakon-21-marta#sthash.vB2Hix4G.dpuf