Video: Tornado pogodio centralni dio SAD-a, poginule dvije osobe

https://youtu.be/rCWskXWbLtA

Snažan tornado pogodio je u utorak centralni dio Sjedinjenih Američkih Država, gdje su u oluji poginule najmanje dvije osobe, a 45 miliona stanovništva je ugroženo.


Foto: Accuweather.com

Olujno nevrijeme popraćeno snažnim udarima vjetra pogodilo je dijelove američkog srednjeg zapada, posebno savezne države Arkansas, Iowu i Illinois. Snažan vjetar uzrokovao je širenje požara u dijelovima Texasa pri čemu je uništeno nekoliko kuća.

Agencija za upravljanje vanrednim slučajevima saopštila je da je jedna osoba poginula u Ottawi, u saveznoj državi Illinois, kada se na nju obrušilo stablo drveta. U tom gradu su u staračkom domu povrijeđe tri osobe.

U tornadu koji je prošao državom Missouri poginula je još jedna osoba, a najmanje osam kuća u gradu Perryville je vidno oštećeno. Spasilačke ekipe obilaze svaku kuću kako bi provjerile ima li još žrtava.

 

Meteorolozi su saopštili da će olujno nevrijeme nastaviti i u toku noći, a meteorološki centar u Oklahomi upozorio je da je oko 45 miliona ljudi u toj regiji ugroženo. Proglašena opasnost i dalje je na najvišem nivou.