Svečano otvoren Kreativni inovacijski centar Kakanj

Pred više od stotinu prisutnih, uz prisustvo zvaničnika organizacija i preduzeća koja su dala potporu ovom projektu u Omladinskom centru jučer je održana svečanost otvaranja Kreativnog inovacijskog centra Kakanj (KICK)

KICK je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) #ReLOaD

Maksuma Topalović, osnivačica i Mirza Mušija v.d. direktor JU KSC Kakanj, zajedničkim otkrivanjem ploče na ulazu u Omladinski centar, otvorili su KICK (Kreativni inovacijski centar Kakanj) i na taj način ga stavili na rspolaganj građanima svih uzrasta sa poslovnim idejama, a posebno mladim ljudima, učenicima srednjih škola, studentima, freelancerima, svim osobama koje žele ostvariti poslovne kontakte i predstavnicima potpornih institucija. Svečanom činu otvaranja prisustvovalo je više od 100 mladih ljudi i zvanica te prijatelji Udruženja građana “AlternativE” i zvaničnici, koji su podržali otvaranje ovog Centra iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Općine Kakanj, Tvornice cementa Kakanj, Kakanj Petrola, Hotela Kakanj, JU KSC Kakanj.

O značaju, potencijalima, mogućnostima koje pruža KICK govorio je Dženan Šarić, predsjednik Upravnog odbora „AlternativE“. Otvaranje ovog centra pozdravio je i v.d. načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo, a prisutnima se obratila i Sanja Bokun, voditeljaca ReLOaD projekta u BiH.

KICK tim

Tokom svečanosti predstavljen je i tim Kreativnog inovacijskog centra, koj je već na raspolaganju mladima Kaknja, a sačinjavaju ga: Maksuma Topalović, osnivačica i projekt menadžer, Dženan Šarić, program menadžer, Marina Andrijević, savjetnica za istraživanje i razvoj, Malka Turkušić, savjetnica za marketing, Naida Bukvić-Sarač, koordinatorica za komunikaciju i Dejan  Terzić IT koordinator.

Programi

Programi na koje se posredstvom web portala kick.ba, već mogu prijavljivati svi zainteresirani su: KICK out local problems, a namjenjen je aktivnom poboljšavanju lokalne zajednice i za one koji su spremni prihvatiti takve izazove. Obuhvata radionice na temu „Design thinking i društvene inovacije“. Tu je i program Girls KICKingin (program edukacije i podrške mladim poduzetnicima), za koji je na otvaranju istaknuto uvrježeno mišljenje – Nije biznis za žene?!, jer u KICK-u nema mjesta za takve stereotipe. Pored ova dva programa tu je i KICK-start your idea! – program edukacije i podrške pri pokretanju biznisa, a predstavlja, kako je rečeno „šestomjesečnu avanturu koja uključuje druženje, netwoeking, obuku i savjete iz prakse koji mogu pomoći razvoju poslovne ideje.