Turistički potencijali BiH predstavljeni u Washingtonu

Turistički potencijali BiH predstavljeni su danas u Washingtonu, drugog dana Transatlantskog ekonomskog foruma koji je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Johns Hopkins.

b_161206119

Forum je okupio predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.

Predsjednik Nadzornog odbora i projekt menadžer u Američko-bosanskoj fondaciji Dejan Radmilović je današnje izlaganje prije svega posvetio afirmaciji imidža BiH i predstavljanju bogatstva kulturne i historijske baštine Bosne i Hercegovine. Pritom je prikazao i videospot o baštini BiH.

Kaže da je baština BiH nedovoljno promovisana i samim tim relativno nepoznata na velikim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države i zemlje Mediterana, ali i šire.

“Također, želimo da ovo bude prvi korak ka izgradnji veza sa zemljama Mediterana. I prekogranična saradnja na ovom polju može biti itekako snažan instrument kako bi se zemlje koje nisu u povoljnom položaju, gdje spada i BiH, predstavile i u potpunosti iskoristile svoj potencijal, ali i da se pomogne u jačanju odnosa među zemljama Mediterana. Kako su ovi napori skoro u potpunosti zapostavljeni, namjera ovog projekta je da bude prvi u nizu koraka koji bi pomogli stvaranju i priključenju BiH u ekonomsku mrežu zemalja Mediterana koja će stvoriti prilike za zapošljavanje, te uključenje civilnog društva uz poštovanje i zaštitu okoliša. Mi ćemo se promociji bh. turizma posvetiti tek nakon foruma i imamo već planirane aktivnosti da podržimo i ojačamo ovu privrednu granu u BiH”, rekao je Radmilović.

Istaknuo je da im tu značajno pomažu kolege iz S toursa, turističke agencije iz Sarajeva. Američko-bosanska fondacija će ponuditi saradnju nadležnim ministarstvima i tijelima koji se bave promocijom turizma kako bi se ostvario pozitivan i konkretan učinak, a na prvom mjestu dovođenje turista u BiH, iskorištavajući ogromne potencijale koje nude velika tržišta.