Turska ponudila pomoć BiH u oblasti civilne avijacije

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se jučer s predsjednikom Privremenog vijeća EUROCONTROL-a i generalnim direktorom Uprave za civilnu avijaciju Turske Haydarom Yalcinom koji ga je upoznao o potrebi saradnje država koje nisu članice EU-a u tijelima kao što su ICAO, EUROCONTROL i druge.

Pojasnio je da je to bitno ne samo zbog značaja razvoja civilne avijacije nego i zbog pozicioniranja država u međunarodnim okvirima.

Također, Yalcin je upoznao ministra o aktivnostima i značaju BiH u EUROCONTROL-u, kao i o ulozi EUROCONTROL-a u sistemu civilne avijacije. U tom kontekstu, iskazao je namjeru da turska tijela civilne avijacije u narednom periodu budu potpuno besplatno stavljena na raspolaganje tijelima civilne avijacije BiH za održavanje treninga koje je odobrio ICAO.

Jusko je zahvalio Yalcinu na posjeti, obećanoj pomoći sistemu civilne avijacije BiH, kao i iskazanoj namjeri za provođenje treninga za bh. osoblje.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u narednom periodu će, uz ostale nadležne institucije, pokrenuti aktivnosti na realizaciji ponuđenog treninga bh. osoblja u oblasti civilne avijacije, saopćeno je iz te institucije.

(faktor.ba)