Tužilaštvo istražuje Radončićevog direktora – Envera Merdića zbog zapošljavanja SBB-ovih kadrova i familije

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH je postao dio vladajuće koalicije kako bi se spriječio kolaps Federacije BiH. Tako barem učešće SBB-a u poziciji objašnjava predsjednik te stranke Fahrudin Radončić. U praksi se pokazalo da SBB ima i nešto drugačije motive za ulazak, a sada i za ostankom u vladajućoj koaliciji.

Enver Merdić u društvu Fahrudina Radončića

Enver Merdić u društvu Fahrudina Radončića

Umjesto obećavanog cunamija pravednosti i razvoja, BiH je zapljusnuo talas zapošljavanja SBB-ovih kadrova u državne ustanove i preduzeća, čime je zapravo spriječen kolaps Radončićeve stranačke infrastrukture i njeno totalno osipanje.

“Sprečavanje kolapsa u Federaciji” je, između ostalog, otvorilo vrata Termoelektrane Kakanj za brojne kadrove SBB-a u tom gradu. Najprije je za direktora te kompanije u januaru 2016. godine imenovan Enver Merdić, dotadašnji zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Enver Merdić najavio pogrešan cunami

– Za člana uprave preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci – kaže Zakon o javnim preduzećima FBiH, što nije spriječilo SBB da Merdića, predsjednika Općinskog odbora SBB-a Kakanj, postavi na čelo Termoelektrane Kakanj.

On je u znak zahvalnosti stranci za potrebe prethodne predizborne kampanje uplatio čak 10.000 KM. Kako je u kratkom periodu Merdić uspio uštedjeti toliko novca i donirati ga SBB-u, nije poznato.

Cunami SBB-ovih kadrova zapljusnuo TE Kakanj

Nekoliko mjeseci nakon njegovog imenovanja, pobunili su se demobilisani borci iz Kaknja, koji su zahtijevali zaustavljanje, kako su kazali, stranačkog i familijarnog zapošljavanja u Termoelektranu. Prije nekoliko mjeseci je, saznaje Faktor, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zaprimilo prijavu u kojoj je navedena poduža lista osoba koje su po stranačkoj, familijarnoj i interesnoj osnovi primljeni u radni odnos u Termoelektrani Kakanj tokom Merdićevog “direktorovanja” i to sa detaljnim objašnjenjima propusta koji su napravljeni pri njihovom zapošljavanju.

– Od strane službenika Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju MUP-a ZDK je postupljeno po prijavi te su izvršene potrebne provjere s ciljem ispitivanja i provjere svih navoda iz dostavljene prijave. Po okončanju ovih provjera, tačnije 23. juna 2017. godine, Kantonalnom tužilaštvu ZDK je dostavljen izvještaj o postupanju po prijavi i prikupljenim obavještenjima na daljnju nadležnost i ocjenu – potvrđeno nam je iz MUP-a ZDK.

I Mugdin Gorak, vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Kakanj, zahvaljujući Merdiću pronašao je svoje mjesto u Termoelektrani Kakanj. Pored stranačke pripadnosti, njegovom zapošljavanju je u prilog išla činjenica da bi uskoro trebao postati i zet SBB-ovog direktora Termoelektrane.

Familijarna veza je osigurala radno mjesto za Elmira Merdića i Adnana Kovača, a u Termoelektrani je zaposlen i sin SBB-ovog Ibrahima Herceglije. Naši izvori iz Kaknja tvrde da su navedene osobe samo mali dio niza osoba koje je aktuelni direktor Termoelektrane nelegalno zaposlio u tu kompaniju. Merdić je, navodno, obnovio i svoj vozni park zahvaljujući zapošljavanju sina jednog trgovca automobilima iz Kaknja.

Strateški raspoređeni

Da je period nakon “sprečavanja kolapsa Federacije” bio jako plodonosan za kadrove SBB-a, potvrdio je sam Merdić, koji je tu činjenicu naglasio prilikom obraćanja na novogodišnjoj konferenciji za medije Općinskog odbora SBB-a Kakanj.

– Kao što vam je poznato, početkom 2016. godine OO SBB-a Kakanj imenuje direktora najprofitabilnije komapanije u našem gradu Termoelektrane Kakanj gospodina Envera Merdića i koji je dobio maksimalnu podršku kako općinskog, tako i kantonalnog odbora i sa ovim imenovanjem OO SBB-a Kakanj dobila je jedan novi zamah za dalje političko djelovanje – kazao je Merdić, a njegov je govor, u kojem sam sebe oslovljava sa “gospodin”, prenijela zvanična internet stranica SBB-a.

On je dodao da je SBB imenovao Muhameda Plastu za direktora za proizvodnju u Rudniku Kakanj te Ibrahima Fazlića za izvršnog direktora za ekonomske poslove u istoj kompaniji.

– Općinski odbor SBB-a Kakanj dobio je i predsjednika Nadzornog odbora RMK-a Promet Nedžiba Kobilicu, zatim člana u Skupštini ŠPD-a ZDK Senada Delića, odnedavno i člana u Agenciji za privatizaciju ZDK Nedima Frljka, te bivšu vijećnicu u OV Kakanj Jasminu Hadžić, koja je u NO Željeznica FBiH – rekao je Merdić.

Izvor: Faktor.ba