U Beču četvero mrtvih i 17 povrijeđenih

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig potvrdio je televiziji ORF da je još jedna osoba preminula, što znači da ukupan broj mrtvih u terorističkom napadu u Beču trenutno iznosi četiri, dvije žene i dva muškarca. Broj povrijeđenih je porastao na 17, među njima je i jedan policajac.

Posljednja žrtva je žena između 40 i 50 godina koja je preminula u bolnici.

Bečki stručnjak za terorizam Nicolas Stockhammer kazao je za televiziju ORF da je napad u Beču vjerovatno dugo planiran, na šta ukazuje naoružanje ubijenog počinitelja. Trenutak u kojem je napad izveden, noć prije “lockdowna”, također sugerira na to.

“Napad je izveo najmanje jedan osumnjičeni kojeg su ubili policajci. Smatra se da napad ima ‘islamističke motive’. Napadač je bio naoružan puškom i drugim oružjem. Nosio je prsluk s ekspolozivom za koji se ispostavilo da je bio lažan. Specijalna jedinica je pretražila njegov stan. Trenutno pregledamo brojne videosnimke”, saopćila je bečka policija u 6.30 putem Twittera.

Policija je tokom konferencije za medije održane oko 6 sati o slučaju govorila kao o “napadu barem jednog islamističkog teroriste” i “napadu na demokratske vrijednosti Austrije”.

“To definitivno nećemo trpjeti”, poručio je ministar policije Karl Nehammer.

Prema riječima šefa policije Gerharda Pürstla, policija je napadača likvidirala u 20:09 sati. Njegovo ime za sada nije poznato, ali austrijski Kurrier piše da je bio simpatizer IDIL-a.

Policija je apelovala na građane da ostanu u svojim domovima i da izbjegavaju centar grada. Zbog sinoćnjeg događaja nastava u školama je obustavljena.