U BiH godišnje od malignih oboljenja oboli oko 10.000 osoba

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) maligna oboljenja preuzela su prvo, kada je riječ o broju smrti, potisnuvši tako na drugo mjesto kardiovaskularne bolesti.

Najbolji pokazatelj toga je brojka koja govori da je tokom 2012. od raka u svijetu umrlo 12,7 miliona ljudi, ali se ona, u posljednje četiri godine drastično povećala, pa je prošle od malignih neoplazmi evidentirano 16 miliona smrtnih slučajeva, a stručnjaci prognoziraju kako bi do 2020. mogla preći 20 miliona.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se i ove godine 4. februara, a cilj je podizanje svijesti ljudi o mogućoj prevenciji, ranom dijagnosticiranju i što uspješnijem liječenju bolesti.

Još nemamo državni registar

Bosna i Hercegovina još nema zajednički registar oboljelih od malignih neoplazmi. Evidenciju vode entiteti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5.000 ljudi. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom 2015. registrirano je 4.550 umrlih, od čega 2.593 muškarca i 1.957 žena.

Uzroci najveće smrtnosti kod muškaraca su rak pluća i bronha, prostate i debelog crijeva, a kod žena prednjače maligne neoplazme dojke, bronha i pluća te jetre i intrahepatalnih žučnih vodova.

Tokom prošle godine na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli otkriveno je 1.650 novih slučajeva raka.

Kazao nam je to dr. Adnan Delibegović, načelnik ove klinike, naglasivši kako se ta brojka ne odnosi samo na Tuzlanski kanton, jer se u ovoj ustanovi liječe i osobe iz Posavskog kantona i Distrikta Brčko.

– Ono što se može učiniti je svakodnevni rad na prevenciji i promicanju zdravog načina življenja. Prevencija podrazumijeva redovne ultrazvučne i mamografske preglede na karcinom dojke, redovne ginekološke preglede za tumor grlića maternice, te test na skriveno (nevidljivo) krvarenje za rak debelog crijeva. Promicanje zdravog načina života podrazumijeva prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, mediteranski način prehrane, čist zrak, smanjenje stresa. Time bismo smanjili obolijevanje, ali i smrtnost, a dobrom dijagnostikom otkrili bismo rak u ranom stadiju, a to je garant produženja života – naglasio je Delibegović.

Uvesti skrining programe

Prema riječima prof. dr. Zdenke Gojković, nacionalnog kordinatora za maligna oboljenja, u RS-u se godišnje evidentira oko 5.000 novooboljelih.

– Broj oboljelih iz godine u godinu raste. Primjera radi, 2008. imali smo oko 3.600 novooboljelih. Međutim, ta se brojka 2012. popela na 4.900, a 2013. na 5.060. Smrtnost je izrazito visoka. Samo 2013. umrlo je oko 3.000 ljudi. Rješenje vidim u uvođenju skrining programa na nivo cijele BiH, barem tri najznačajnija – mamografija, Papa i test za okultno krvarenje u stolici. Time bismo značajno smanjili smrtnost od tri vrlo učestale bolesti – raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva. Ne smijemo zanemariti ni ulogu udruženja onkoloških pacijenata koja bi morala biti jača. Oni trebaju biti glasniji, apelirati i lobirati kod vlasti da se što prije uvedu skrining programi. Oni jesu skup poduhvat, ali već nakon tri godine sva uložena sredstva u takve programe se vraćaju – bolest se rano otkrije, a u takvoj fazi liječenje nije skupo – ističe Gojković.

faktor.ba