U centru za djecu i mlade Kakanj danas se obilježio 21. septembar, Međunarodni dan mira

img_4019

Danas su djeca i mladi u Centru za djecu i mlade – povodom obilježavanja 21. septembra, Međunarodnog dana mira kreativnom radionicom i sa porukama javnosti, obilježili ovj značajan datum.

Naime, ovaj Centar koji se najviše finansira zahvaljujući HO World Visionu, je danas kakanjskoj javnosti poslao poruku “osvještavanja javnosti porukama na majicama”.

img_4022

Rezolucijom Ujedinjenih nacija

Širom svijeta se 21. septembar obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN 1981. godine u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u septembru, 20 godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. septembar.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

img_4015

img_4014

img_4024

kakanjinfo.com