Udruženje „Sportom do zdravlja“ implementira projekat: Smanjivanje pretilosti na kakanjski način

sportom-do-zdravlja

Udruženje „Sportom do zdravlja“ u saradnji sa školom odbojke „AS“ iz Kaknja implementira projekat smanjivanja pretilosti kod djece

U Kaknju je nedavno osnovano udruženje „Sportom do zdravlja“.Ovo udruženje u saradnji sa školom odbojke „AS“ iz Kaknja započelo je implementaciju projekta pod nazivom „Pretilost kod djece“.U razgovoru sa predsjednicom udruženjesportom do zdravlja 2saznajemo da veliki broj djece u Kaknju ima problema sa pretilošću.

-Već smo u posljednjih nekoliko mjeseci oraganizovali šetnje za 36 djece na stari grad Bobovac gdje su djeca bila u prilici i vidjeti kakao danas izgleda prijestolnica srednjovjekovne Bosne.Osim fizičkog napora omogućili smo djeci odlazak na bazene u Vitez i vazdušnu banju Ponijeri, kaže Begićeva.
U narednom periodu za svu djecu su obezbijeđeni dvosatni termini za vježbe u osnovnoj školi “Omer Mušić” u Brežanima.

Treba istaći da pretilost postaje sve značajniji zdravstveni problem, kako u svijetu tako sve više i u Bosni I Hercegovini.
– Posebno je zabrinjavajuća učestalost u sve ranijoj dobi. Broj prekomjerno teške i pretile djece stalno raste. Čak je 10 posto dječje svjetske populacije pretilo ili rizično za razvoj pretilosti. Rizik pretile djece da postanu pretili i u odrasloj dobi je dva puta veći od djece koja nisu pretila.

Novoosnovano udruženje prvo je u Kaknju čiji je cilj briga o pretiloj djeci. Osim što će organizirati predavanja na ovu temu u svim školama na području kakanjske općine, krajnji im je cilj da razvijaju sportske i kreativne modele kako bi djeca sa pretjeranom težinom kroz ove aktivnosti smanjilili tjelesnu težinu na zdrav i bezbolan način. Broj telefona za roditelje čija djeca imaju problema sa tjelesnom težinom je 062/ 273-478.

Az.S