U Domu kulture Kakanj upriličena svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BIH

Svečanom akademijom upriličenom u čast domovine BiH večeras je u velikoj sali Doma kulture Kakanj obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH. Nakon himne BiH koju je svirala Rudarska glazba, prisutnima su se obratili  načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić.

Nakon obraćanja upriličen je program u kojem su nastupili Rudarska glazba, Gradski hor koji djeluje u sastavku KUD-a “Fadil Dogdibegović Dikan” Kakanj, mališani iz obdaništa Mladost, Muzički centar Kakanj i Dramski studio.

“Amanet ljubavi prema Bosni i Hercegovini je najljepše naslijeđe koje smo dobili. Trebamo znati da je testament kojim nam je ostavljena ta ljubav pisan krvlju heroja, gazija i šehida, od srednjovjekovne bosanske države do danas.

Pa kako takvo nešto bilo kome može biti teret?!

Zato neka poruka s ove svečanostu bude da ništa ljepše i bolje nismo mogli naslijediti od djedova i očeva od te privrženosti državi Bosni i Hercegovina.

Zato, noseći s ponosom to naslijeđe, potrudimo se danas svi, a posebno mladi, da budemo aktivniji graditelji i svoje ličnosti, i svoga života, i naše države Bosne i Hercegovine.

Na krilima tog amaneta budimo još bolji učenici u školama, studenti na fakultetima, pokretači vlastitih biznisa, radnici u firmama, volonteri u mjesnim zajednicama, sportisti u klubovima. Uključimo se i u politiku, i u sve društvene segmente, i gradimo sa onima iskusnijima i starijima zajedno bolju i snažniju Bosnu i Hercegovinu. Ova država treba spoj iskustva i mladalačke energije. Ova država treba svakoga od nas.

Tako se gradi i jača država Bosna i Hercegovina.

Na ovim prostorima i danas se suočavamo sa teškim izazovima. Rat i njegove posljedice, prelazak na novi ekonomski sistem i stalne tenzije podgrijavane sa strane otežavaju rast naše ekonomije. Ali nema odustajanja. Pozitivnih trendova ima, i bit će ih još. Svi se trebamo još više zalagati i još više raditi.

Ali bez obzira na izazove, bez obzira gdje nas život odveo, važno je da ne odbacimo amanet naših djedova.  Jer nas jednog dana neće biti, a Bosne i Hercegovine hoće, sa novim generacijama.

Nemojte da mi budemo prva generacija u hiljadu godina Bosne koja nije kako treba iznijela naslijeđeni amanet i predala ga novim generacijama na čuvanje.

Neka nam uzor bude generacija koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu u vrijeme strašne agresije.

U tom smislu smo i slali i danas šaljemo poruke domoljublja iz našeg Kaknja.

Simbol naše kakanjske ustrajnosti je i značka sa zastavom BiH koju smo proteklih dana dijelili ljudima i koju ponosno nosimo na reveru.

Neka nam vječno živi naša država Bosna i Hercegovina.

Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.