JE LI U KAKNJU (NA)pukao propust? UŠTEDE NA IZGRADNJI AUTOPUTA!

“Kako je moguće da jedan ovako armirani propust sa visoko potrebnim kvalitetom betona propušta vodu na sredini evo već dvije godine, pravi poplavu na lokalnoj cesti ispod a sad u zimskim danima evo dokaz su ledenice od pola metra, koje mogu da prolaznicima padnu na glavu a vozačima oštete automobile i ko je onda kriv i odgovoran. Ovo nije dobro, izgleda da je propust (na)pukao na jednom dijelu ne vidi se baš puno ali kada uzmemo u obzir da stalno voda curi, jesno nam je da nešto nije uredu. Zato apelujemo na nadležne da pogledaju ovo jer bolje spriječiti nego liječiti!”, rekao nam je jedan od mještana.

Osim toga naveo je da je bio živi svjedok da se štedilo na materijalima prilikom izgradnje ali se nije imalo kome to kazat. Isto tada je zakazala i lokalna zakonodavna vlast jer tadašnja nebriga mjesne i lokalne zajednice da se sve to provjeri nije bilo u prioritetima.

Pitanje se postavlja sad nakon evidentnih puknuća i propuštanja materijala: KOLIKO SE ŠTEDILO PRILIKOM IZGRADNJE?

Da napomenemo da je ova dionica veoma frekventna i da djeca prolaze u školu a mještani koji gravitiraju uz podružnice Doboj III, Vina, Banjevac oko 3.000 mještana imaju povezanost da mjesnom zajednicom i gradom.

Radovi na dionici autoputa na koridoru 5c Dobrinje – Kakanj u dužini 9,4 kilometra su građeni 2008 i 2009 godine, u vremenu dok je Erdal Trhulj, bio direktor Direkcije za autoputeve FBiH, piše kakanjinfo.com.

Dionicu autoputa Dobrinje – Kakanj je gradio “domaći konzorcij” kojeg su činile firme “Euroasfalt” Sarajevo, “Hering” Široki Brijeg, “HP Investing” Mostar i “Putevi” Grude. Vrijednost 90 posto radova ove firme su naplatile čak 64,4, miliona KM, plus vrijedi napomenuti da je tadašnja Uprava JP Autoceste vjerovatno zbog kašnjenja u plaćanju poslova morala dodati još koji milion. Ovaj dio autoputa je tada od Sarajeva do Zenice trebalo da bude završen krajem 2008. godine, ali nije on se protegao na čitavu 2009.godinu.

I pamtimo da su gradnju dionice Dobrinje – Kakanj tada pratile finansijske poteškoće, ali je evidentno da nakon 10.godina gradnje, dijelovi na dionicama su jednostavno počeli ukazivati i da se štedilo na materijalu u Kaknju od strane izvođača. Jedan od dokaza tome je propust od Doboja-Studenci prema ulici Vinski put i Banjevac.

Voda curi s plafona tokom cijele godine

Sad i ledenice od pola metra

KOLIKO SE ŠTEDILO NA MATERIJALU?