U Muzeju Kaknja otvorena izložba “Srebrenički put pakla”

Danas je u Muzeju Kaknja upriličena promocija Fotomonografije i izložba fotografija autora Ahmeta Bajrića Blicka koju Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj organizuje povodom 11. jula, dana kojim se obilježava genocid nad preko 8.000 bošnjaka počinjen 1995. godine u Srebrenici.

 Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj svake godine na prigodan način obilježi 11. juli i pošalje poruku ohrabrenja preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima Kakanjaca imaju posebno mjesto. Kakanj već dugi niz godina organizuje šetnju za Srebrenicu a organizuju se i kolone pješaka. Pored promocije Fotomonografije i izložbe fotografija „Srebrenički put pakla” Muzej Kaknja će u sklopu obilježavanja 11. jula organizovati  i promociju knjige Dževe Avdić pod nazivom „Moj osmijeh je moja osveta“ u petak 14.07.2017. godine!

Bosanskohercegovački fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko od počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine do danas napravio je na desetine hiljada fotografija vezanih za ovaj događaj koji je krvavim slovima ostao upisan u historiji naše zemlje.

Bajrić je jedini objektivom svog fotoaparata na području Nezuka nadomak Sapne uspio zabilježiti proboj Srebreničana na slobodnu teritoriju, a njegove autentične fotografije obišle su cijeli svijet.

Traženje nestalih prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima, organizacije kolektivnih dženaza identificiranih Srebrenčana, komemoracije i posjete poznatih zvaničnika Potočarima i Srebrenici te njihovo odavanje poštovanja žrtvama genocida – samo su neki od događaja koje je Bajrić ovjekovječio svojim fotoaparatom.

Godine predanosti svim Srebreničanima rezultirale su na kraju izdavanjem fotomonografije pod nazivom “Srebrenički put pakla 1995-2015.” koja je večeras promovisana i u našem gradu.

Pozivamo građane da posjete pomenutu izložbu koja će biti otvorena i dostupna za javnost do kraja ovog mjeseca u Muzeju Kaknja.