U prostorijama Nezavisnog bloka Kakanj održano predavanje na temu „ Osteoporoza”

Jučer je u prostorijama Nezavisnog bloka Kakanj u punoj sali upriličeno predavanje na temu “Osteoporoza”.

Gošće predavači bile su načelnica Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu kantonalne bolnice Zenica dr. Amela Granić i direktorica Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK-a dr. Mersija Kasumović.

Doktorica Granić je, velikom broju prisutnih na predavanju, naglasila  da je osteoporoza hronična, sistemska i progresivna bolest koštanog sistema, te da je češća kod žena starijih osoba.

 

„ Faktori rizika su neunošenje kalcija, konzumiranje alkohola, pušenje, mala tjelesna masa i krhko zdravlje. Ukoliko se ne krećete, postoji veliki rizik za osteoporozu.  Ova bolest nema simptoma i boli, te je veoma bitno na vrijeme je otkriti odlaskom kod obiteljskog ljekara. Liječenje se zasniva osobito na otklanjanju faktora rizika, potom farmakologijom. Dijagnostika se zasniva na denzitometriji koja predstavlja zlatni standard“ – navela je dr. Granić.

 

Preporučene vježbe su, ističe dr. Granić, žustar hod, penjanje, ples, nordijsko hodanje.

Doktorica Mersija Kasumović je istakla da je bitno unošenje kalcija i vitamina D.

„ Neophodno je zdravo se hraniti, jesti voće i povrće, ribu, te piti što više vode. Ako rano otkrijemo osteoporozu, spriječit ćemo prelome, osobito kuka, što može dovesti do teških posljedica, pa čak i smrti.“ – navela je dr. Kasumović.

Nakon predavanja, prisutnim ženama besplatno su izmjereni pritisak i šećer.

Press služba OO NB Kakanj