U susret 3.martu – Danu Patriotske lige Kakanj

Trećeg marta 1992.godine u Kaknju je formirana četa “Bosna”, prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj, pa se ovaj datum obilježava kao Dan Patriotske lige Kakanj. U noći 3.marta 1992.godine, u kući Ibrahima Salihbegovića, Senad Zaimović je okupio petnaestak najpouzdanijih momaka, provjernih patriota i saopštio im da je potrebno formirati jedinicu koja će u slučaju napada agresora stati u odbranu naroda. Odmah je rečeno da kalkulisanja nema, ko će kalkulisati neka odustane. Niko se nije pokolebao, svi su bili odlučni da brane svoj narod i po cijenu života . Odmah nakon formiranja izvršeno je opremanje jedinice naoružanjem, uniformama i materijalno-tehničkim sredstvima, a započela je i obuka. Osnovna namjena jedinice bila je suprotstavljanje agresiji i zaštita vitalnih objekata na području Kaknja.

Prvi pripadnici čete „Bosna“ koja će svoje ime dobiti nakon prvih uspješnih akcija bili su: Zaimović Senad (komandir), Zaimović  Mirsad, Salihbegović Azerin, Delić Halid, Ljubović Samir, Zaimović  Senad, Salihbegović Nermin, Salihbegović Edin, Balešić Derviš, Šemić Mustafa, Mušija Ibrahim, Sarač Ibrahim, Tursum Zijad, Haračić Midhat, Čaluk Ertan, Čaluk Juksel, Ljubović Haris i Sarajlić Jasmin.

 

ceta_bosna_ratna-609x330

Četa “Bosna”, fotos iz 1992.godine

 

Komandiri čete kroz njen slavni ratni put bili su: Zaimović Senad, Neimarlija Enez, Čaluk Ertan, Haris Ljubović i Ajdinović Dževad.

Prvi zadatak koji je povjeren četi “Bosna” bio je zarušavanje puta prema Kamenici jer je postojalo saznanje da neprijateljske snage iz Kamenice dolaze u izviđanje na Ponijere. Zadatak je uspješno izveden 4. aprila 1992. godine.

četabosna

U aprilu 1992. godine jedan dio jedinice zaposjeda vikend-naselje Ponijeri, te vrši izviđanja prema Kamenici, a uspostavljeni su i kontakti sa seoskim stražama u Brnjicu i Patriotskom ligom Zenica.

Nakon prvih uspješnih akcija, rahmetli Midhat Haračić četi daje ime “Bosna”, te izrađuje njenu zastavu. “Bosna” je tada brojala oko 50 boraca.

Četa “Bosna” je 18. maja 1992.godine učestvovala u zaustavljanju kolone JNA koja je krenula iz kasarne u Zenici.

unf

U Muzeju Kaknja danas se čuva primjerak prvih uniformi koje su nosili pripadnici čete “Bosna”

b17f17a2-70dd-4409-9c4d-94199387948d

U Muzeju Kaknja danas se čuvaju i primjerci prvih radio-stanica koje su koristili pripadnici čete “Bosna”, Patriotske lige Kakanj i Teritorijalne odbrane Kakanj.

Priča o kakanjskoj ulozi u odbrani BiH ne smije biti ispričana, a da se ne pomene četa „Bosna“.  Sve je počelo sa tom hrabrom i poletnom jedinicom koja će nakon prvih dana rata postati dijelom 311. lahke brihade, a potom će se sa cjelokupnim sastavom  uključiti u Treći manevarski bataljon, jedinicu koja se proslavila junačkim uspjesima na najtežim ratištima.  Četu „Bosna“ činili su, po mnogo čemu sudeći, momci-heroji. Njihovo junačko djelo ne smije biti zaboravljeno.

Četu „Bosna“ činili su, po mnogo čemu sudeći, momci-heroji. Njihovo junačko djelo ne smije biti zaboravljeno.

U Muzeju Kaknja danas se čuva primjerak prve uniforme koju su nosili pripadnici čete Bosna, primjerci prvih nabavljenih radio-stanica, primjerci improviziranog naoružanja…

3.marta 2016.godine upriličeno je otkrivanje spomen-ploče na kući Ibrahima Salihbegovića  u kojoj je formirana četa “Bosna” (kuća u blizini Mosta šehida, MZ Kakanj II). Svečanost je počela postrojavanjem pripadnika čete “Bosna” i Patriotske lige Kakanj, nakon čega je izvršena simbolična predaja raporta. Komandantu Patriotske lige Kakanj i Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Kakanj iz 1991. i početka 1992. godine Elvedinu Šehagiću raport je predao posljednji ratni komandant čete “Bosna” Dževad Ajdinović.

S

Postrojavanje i predaja raporta

Spomen-ploču su otkrili Irnis Zaimović, sin prvog komandira čete “Bosna” rahmetli Senada Zaimovića i Nermin Salihbegović, jedan od prvih pripadnika čete “Bosna”. Prisutnima su se obratili jedan od kakanjskih pokretača otpora agresiji i predsjednik Skupštine Udruženja „Patriotska liga“ Kakanj Sejad Zaimović, komandant Patriotske lige Kakanj i Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Kakanj iz 1991. i početka 1992. godine Elvedin Šehagić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

 

S S S S S S

Zabilježeno na svečanosti

U obraćanjima na svečanosti ukazano je na teške okolnosti u kojima je formirana Patriotska liga Kakanj, na aktivnosti koje su realizirane u Kaknju kako bi se sačuvao barem minimum odbrambene moći, te na slavni ratni put čete “Bosna”.