U susret školskoj godini: Kako je kakanjska gimnazija dobila bratsku školu u Turskoj

 

ejj385

Dogovorena saradnja među školama i uzajamne posjete

U organizaciji Yunus Emre Enstitüsü – Turskog kulturnog centra Sarajevo, direktorica Gimnazije „Muhsin Rizvić“ u Kaknju, Aida Šišić-Hakulija, je zajedno sa kolegama iz trideset dvije škole iz Bosne i Hercegovine protekle godine, boravila u radnoj posjeti u Republici Turskoj.

Ova posjeta je uslijedila nakon potpisivanja Protokola
o saradnji između ministarstava obrazovanja Turske i FBiH.

Potpisani Protokol stvorio je okvire za zajedničke projekte i aktivnosti koje će provoditi dva ministarstva u saradnji sa Institutom Yunus Emre, prije svega projekta bratimljenja škola. Tokom posjete direktora bosanskohercegovačkih škola potpisani su bilateralni protokoli o bratimljenju naših i turskih škola. Posredstvom protokola razvijaće se veze na polju obrazovanja, ekonomije i kulture između škola. Kroz projekat bratimljenja koji će se implementirati tokom četiri školske godine, škole će raditi na zajedničkim projektima, dijeliti tehnološka dosti gnuća, bolje upoznati historiju zemlje bratske škole, njene kulturu i obrazovni sistem.

U okviru svojih materijalnih mogućnosti škole će ostvarivate radne posjete, a u školama će se formirati jedan kutak u kojem će se naći promotivni materijal bratske škole i informacije o provedenim aktivnostima. Škole će osnažiti zajedničke kulturne vrijednosti, osjećaj mira, prijateljstva i bratstva među školama.
Aliya Izzetbegoviç Kiz Anadolu İmam Hatip Lisesi – bratska škola kakanjske gimnazije
Institut Yunus Emre je svim školama u kojima se izučava turski jezik odredio bratsku školu.

Naša škola je zbratimljena sa školom koja nosi naziv Aliya Izzetbegoviç Kiz Anadolu İmam Hatip Lisesi.

„U ovoj, kao i u ostalim školama koje smo posjetili, bili smo srdačno dočekani. Naša bratska škola je srednja škola za djevojke koja se nalazi u istanbulskoj općini Bayrampaša. Interesantan je podatak da u toj općini žive potomci iseljenika s prostora bivše Jugoslavije i još uvijek prilično dobro govore naš jezik, a cilj im je da ga njihova djeca u školama počnu izučavati. Unatoč poteškoćama oko prevoda, pošto nismo imali stručne prevodioce, tokom razgovora sa gospođom Zelihom Yildiz, direktoricom škole, saznali smo da škola ima 760 učenica i 46 nastavnika. Novosagrađeni školski
objekat sa devet etaža otvoren je u junu ove godine i sadrži sve sadržaje potrebne školi, između ostalog i zatvoreni bazen. U većini istanbulskih škola koje smo imali priliku posjetiti prosje- čan broj učenika u odjeljenju je između 35 i 40, dok je u ovoj školi za djevojke taj broj mnogo  manji.

Škole rade u jednoj smjeni i učenici odlaze iz škole izme-
đu 16:00 i 17:00 h. Škole djelimič-no finansira država, a velikim dijelom sredstva obezbjeđuju privrednici iz lokalne zajednice. Roditelji aktivno učestvuju u radu škole tako da su nam i tokom posjete školama bili pri ruci kao prevodioci. Nadamo se da će učenici naše škole u predstojećem periodu imati priliku posjetiti i ugostiti svoje vršnjake iz bratske škole što, naravno, ovisi o našim materijalnim mogućnostima i podršci naše lokalne zajednice“, poslije posjete bile su riječi direktorice Gimnazije Aide Šišić-Hakulija.

H.H. (kakanjinfo)