Sastanak lidera SDA, SBB i HDZ BiH već osuđen na propast?

mamlazi

U utorak 23. avgusta za isti sto sjest će tri koaliciona partnera tri predsjednika stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH) i Fahrudin Radončić (SBB) kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji koja je u FBiH skoro pa u potpunom zastoju. Vlada FBiH zasjeda, ali ne i Federalni parlament. Sastanak će biti održan u zgradi Predsjedništva BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Susret trojice lidera bit će održan nakon oštrih tonova koje su putem medija jedan drugome uputili Čović i Izetbegović. Podsjećamo, njih dvojica nisu se sreli od kraja jula, tačnije uoči vikenda kada je 31. jula Izetbegović u restoranu u Istočnom Sarajevu sa predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio Mehanizam koordinacije i kredit MMF-a. Pokušaj da se sretnu nekoliko dana kasnije u Konjicu je propao jer Čović „nije znao da li su dogovorili u utorak ili srijedu“. Izetbegović je poručio Čoviću da će mu vjerovati da je riječ o nesporazumu, ali da sam s njim neće sjedati za sto te je pozvao Radončića da to učine zajedno.

Radončić se ipak sam susreće sa Čovićem u restoranu u okolini Mostara, a o tome je ranije obavijestio Izetbegovića. Epilog tog susreta je dogovor da se budući razgovori vrate u „institucije“ umjesto da se vode u kafanama te je tako odabrana zgrada Predsjedništva BiH.

Susret dolazi u vrijeme kada je BiH u ozbiljnoj političkoj krizi, kada vlasti manjeg bh. entiteta spremaju referendum o 9. januaru uoči lokalnih izbora, nema rješenja za Mostar…

A lokalni izbori prema izjavama Izetbegovića neće biti održani u Mostaru 2. oktobra. Glavni krivac za to je Čović.

– Riješili bismo mi tu krizu da je taj stav HDZ-a BiH nešto mekši. Trebate naprosto napraviti analizu onoga kakva je bila pozicija Bošnjaka i Hrvata prije deset godina u odnosu na Mostar i vidjeti koliko je ustupaka bošnjačka strana bila u stanju napraviti, koliko su koraka napravili prema nekom srednjem rješenju. I odavno su prošli tu sredinu i idu dalje prema onome što Hrvati traže – kazao je Izetbegović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Priznao je Izetbegović da Čović traži dominaciju u Mostaru  te da postoji opasnost da jedan narod zavlada drugim. Ali je pitanje šta je spreman uraditi da to spriječi i da li će sastanak u utorak završiti još jednim neuspjehom.

Izvor: NAP