U UREDU PREMIJERA BAŠIĆA UPRILIČEN PRIJEM ZA JASMINU MERDIĆ I LEJLU SEJMENOVIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsadom Hadžićem, upriličili su odvojene prijeme za Jasminu Merdić, osvajačicu zlatne medalje i Lejlu Sejmenović, osvajačicu srebra na Svjetskom kupu u kickboxu održanom od 2. do 5. juna u Budimpešti.


Na takmičenju u mađarskoj prijestolnici učestvovalo je više od 3.000 takmičara iz 39 zemalja svijeta, a sjajne takmičarke iz Zeničko-dobojskog kantona pokazale su da su u izvrsnoj formi.

Članica Kluba borilačkih sportova „Titanium“ iz Usore Jasmina Merdić, nakon prošlogodišnje titule viceprvakinje svijeta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Italiji, nastavila je u odličnom ritmu. Briljirala je u svim mečevima i na kraju sasvim zasluženo ponijela titulu osvajačice Svjetskog kupa. Ovo je drugo zlato sa svjetskih kupova za Jasminu nakon što je u Istanbulu prošlog mjeseca osvojila Svjetski put Turkish open u jakoj konkurenciji 3.203 takmičara iz 44 zemlje.

Sejmenović, članica Centra borilačkih sportova „Tešanj“, u tri veoma teška meča savladala je protivnice iz Španije i Hrvatske, dok je u finalu tijesnom sudijskom odlukom poražena od predstavnice Italije. Višestruka je prvakinja države BiH, prvakinja Balkana, viceprvakinja Evrope te višestruka pobjednica evropskih, balkanskih i međunarodnih kupova.

Premijer Bašić čestitao je osvojene medalje mladim borkinjama, trenerima i upravi KBS “Titanium” i CBS „Tešanj“. Naglasio je da Merdić i Sejmenović spadaju među najbolje sportske ambasadore Zeničko-dobojskog kantona te najavio da će Vlada ZDK nastaviti podržavati razvoj sporta, a posebno uspješne i perspektivne sportske klubove.

Ministar Kozlić je rekao da Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport čini sve što je potrebno da stvori uslove za jačanje vrhunskog sporta u ovom kantonu te u tom smislu naglasio značaj pokretanju novog studijskog programa Tjelesni odgoj i sport na Univerzitetu u Zenici.

Izrazio je nadu da će Federacija BiH uskoro donijeti izmjene Zakona o sportu, a potom i institucije Zeničko-dobojskog kantona, kojima će se omogućiti uvođenje “sportske penzije” za vrhunske sportiste, čime će trajno biti riješen materijalni status vrhunskih sportista.

Ministar Hadžić je također uputio čestitke Jasmini Merdić i Lejli Sejmenović rekavši da je posebno ponosan što se radi o dvije borkinje iz tešanjskog kraja, te da će kao ministar, koji dolazi iz Tešnja, nastaviti podržavati takmičare i klubove koji na najbolji način predstavljaju ovaj kraj i Zeničko-dobojski kanton.

Press služba ZDK