“Ubistvo, a ne nesreća” – Studenti u Sarajevu odali počast kolegicama Selmi i Editi

161013054-1_xxl

Danas ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu se okupilo više od stotinu studenata kako bi odali počast kolegicama Selmi Agić i Editi Malkoč, koje su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreći kada je automobilom Sanjin Sefić naletio na njih.

Minutom šutnje odali su počast mladim djevojkama, i mirno su stajali držeći transparent na kojem piše “Ubistvo, a ne nesreća”.

Pročitali su svoju poruku u kojoj su kazali kako je BiH “Država protiv čovjeka”, te su istakli da ne traže osvetu, nego da samo traže pravdu. Također, traže i smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića i ispitivanje odgovornosti premijera Konakovića i ministra Mulabdića, te odgovornost MUP-a i pravosudnih institucija.

Porodicama su izjavili saučešće i poručili da će pratiti proces, te da će se ukoliko ne bude transparentan ponovo mirno okupiti, a hodniku fakulteta je postavljena ploča s Azrinim i Editinim imenom.

Mirnom okupljanju su se pridružili i profesori, i zajedno su pozvali sve građane da u 15 sati dođu ispred zgrade Vlade KS na proteste na kojima će mirnim putem tražiti odgovornost i pravdu.

Predstavnik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić kazao je kako SPUS neće podržati proteste u 15 sati ispred zgrade Kantona Sarajevo zbog navedenih zahtjeva, zbog toga što ih je strah da će ovu situaciju iskoristiti političari za svoje obračunavanje.

Veći broj policijskih službenika obezbjeđuje današnje okupljanje studenata ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu.