Uoči mubarek Ramazana – Muslimani obilježili Lejletu-l-berat

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

Muslimani u BiH, regiji i svijetu prigodnim programima protekle dvije noći su obilježili jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu-l-berat, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH ranije je saopćila da, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u srijedu 10. maja 2017. godine, s akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu-l-berat, 15. noć mjeseca ša’bana.

U povodu ove odabrane noći, veliki broj vjernika okupio se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je učenjem odlomaka iz Kur'ana i drugim prigodnim sadržajima obilježena ova noć.

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Kada nastupi 15. noć ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu.”