URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZDK ODRŽAO RADIONICU ZA KOORDINATORE O IZRADI PLANOVA INTEGRITETA: PREMIJER PIVIĆ NAJAVIO DONOŠENJE ZAKONA O PRIJAVI IMOVINE NOSILACA JAVNIH FUNKCIJA Istaknuto

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK BiH) te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao je za koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija i gradova/općina ZDK-a radionicu na temu “Izrada planova integriteta i registar rizika”.

Direktor APIK-a BiH Elvis Kondžić istakao je kako je ova radionica veliki korak i za svaku pohvalu jer je organizirana na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije Vlade ZDK te da je ovo prilika da se ukaže na značaj izrade planova integriteta kao prvog stepena borbe protiv korupcije u smislu prevencije korupcije u institucijama.

-Želimo poslati i poruku da institucije pripadaju građanima i da svi koji su danas došli ovdje, a predstavljaju svoje institucije, imaju namjeru da te institucije vrate građanima, na način da će sami početi da skeniraju svoje slabosti na korupciju izradom planova integriteta i, naravno, kasnije i procesuiranjem svih eventualnh neregularnosti u tom radu – kazao je Kondžić.

Naglasio je da su partnerske organizacije APIK-a BiH, svi ostali uredi ili tijela za borbu protiv korupcije iz cijele BiH, kao i međunarodne organizacije OSCE, Delegacija Evropske unije, USAID te ambasade prijateljskih zemalja. Posebno je istakao značaj donošenja Strategije za borbu protiv korupcije na nivou države BiH, na osnovu čega će doći do međusobnog usaglašavanja antikoruptivnih aktivnosti.

– Mi smo jučer na Vijeću ministara BiH dobili odobrenje, odnosno izglasana je Radna grupa za izradu Strategije, tako da se nadamo da će i ove, a i sve naredne aktivnosti biti intenzivirane u narednom periodu – naglasio je Kondžić.

Premijer ZDK Nezir Pivić učestvovao je u uvodnom dijelu radionice, naglasivši da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta ove vlade, što je naglasio i u svom ekspozeu.

– Jedan od prvih koraka je da ćemo u zakonodavnu proceduru uputiti i zakon koji se odnosi na oblast korupcije, odnosno prijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija. To je samo jedan segment onoga što ćemo raditi, svakako pored toga ćemo raditi i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije. U tom ćemo smislu uključiti i sve institucije koje pripadaju ZDK-u – istakao je premijer Pivić. Najavio je da će se nastaviti proces provjere diploma zaposlenih u svim ustanovama i institucijama ZDK-a.

Dževad Fejzić, sekretar Ureda za borbu i prevenciju korupcije po ovlaštenju Vlade ZDK-a najavio je da će Ured u narednom periodu, pored stvaranja institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, intenzivno raditi na uspostavljanju elektronskih registara imenovanih lica i zaposlenih u organima ZDK-a.

– Cilj ovih registara je da eliminišemo rizike kod reguliranih tijela i kod samog zapošljavanja, što je jedan od najvećih rizika generalno u BiH. Također, radit ćemo i na uspostavi drugih registara za koje je Ured ovlašten, a radit ćemo i na izradi Zakona o prijavi i porijeklu imovine javnih funkcionera. Na tome će biti fokus u narednom periodu i to je ključ kako bismo ozakonili procese i stavili tačku na određene rizike pojave korupcije – rekao je Fejzić.

Press služba ZDK