Uspješna godina: Više od 800.000 KM uloženo u sport

kakanj

U Budžetu Općine Kakanj za 2016.godinu transfer za sport planiran je u iznosu od 500.000 KM, a realizacija iznosi 98,28 % ili 491.391 KM što je za 140.000 KM više izdvajanja nego prošle godine. Raspodjela sredstava sportskim klubovima izvršena je na osnovu dostavljenih programa rada sportskih klubova po javnom pozivu kojeg je objavila Općina.

Ovoj cifri treba dodati i 200.000 KM koliko koštaju troškovi korištenja dvoranskih kapaciteta. Podsjećamo, klubovi su oslobođeni plaćanja ovih troškova, a uslove za treniranje obezbjeđuje Općina Kakanj budžetskim finansiranjem troškova rada Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj koja upravlja dvoranskim sportskim kapacitetima.

Osim toga, početkom prošle godine Općina Kakanj je isplatila 16.000 KM za troškove asfaltiranja saobraćajnice na stadionu na kojem nastupa premijerligaš FK “Mladost”. Ako se ovoj cifri doda i cifra od 9.330 KM koja je izdvojena za sportske sadržaje upriličene u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”, kao i troškovi asfaltiranja dva sportska poligona na Bočici (18.178 KM), te 100.000 KM novčane donacije bratske Općine Aliağa za izgradnju sportskog poligona sa dječijim igralištem u gradskoj jezgri Kaknja, dobije se cifra od 834.899 KM koliko je uloženo u kakanjski sport u 2016.godini.

Ilustracije radi, izdvajanje za sport u 2012.godini je iznosilo 263.000 KM.

U 2016.godini Kakanj je bio dio velikog događaja – Trke mira, najveće svjetske štafetne trke sa bakljom mira. Baklju mira koja je, u okviru evropskog dijela “Trke mira”, krenula 24. februara 2016. godine iz Portugala, a koja je prošla kroz 47 evropskih zemalja kako bi 8. oktobra 2016. godine stigla u Rim, u Kakanj su regionalom iz pravca Zenice donijeli članovi međunarodnog tima trkača. Na ulazu u gradsku jezgru baklju su dočekali učenici Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj koji su, zajedno sa međunarodnim timom trkača, baklju pronijeli kroz gradsku jezgru Kaknja do sale svoje škole gdje je upriličen svečani doček.

Nakon što je 2015.godine ugostio mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je na stadionu FK “Rudar” igrala prijateljsku utakmicu sa Turskom, te nakon što je bio domaćin priprema rukometnih reprezentativnih juniora, Kakanj je ove godine bio domaćin još jednog velikog događaja –  testnog okupljanja, a potom i priprema zlatnih košarkaških kadeta BiH pred Svjetsko prvenstvo u košarci.

U 2016.godini Fudbalski klub Mladost Doboj-Kakanj bio je domaćin utakmice U16 reprezentacija Bosne i Hercegovine i Litvanije (UEFA razvojni turnir). Općina Kakanj i FK Mladost su bili domaćini prijateljskog susreta ženske fudbalske reprezentacije BiH i Crne Gore koji se odigrao u okviru UEFA razvojnog turnira u ženskom nogometu U-19 selekcija.

Općina Kakanj je finansijski podržala i organizaciju Međunarodnog atletskog mitinga u Zenici na kojem je nastupio naš sugrađanin Amel Tuka. Općina Kakanj je finansijski podržala i organizaciju Malih olimpijskih igara, odlaske nadarenih sportista na međunarodna takmičenja, izdvojila je 1.000 KM u svrhu posjete Muzeju Kaknja sportskih ekipa koje gostuju u našem gradu…

Kakanj je u 2016.godini imao 4 premijerligaša. Po izboru Olimpijskog komiteta BiH Kakanjac Amel Tuka proglašen je sportistom godine za 2016.godinu.