VAŽNO! Obavijest inspekcije povodom predstojećeg Kurban-bajrama: Uputstvo o odlaganju nusproizvoda životinjskog porijekla

Obavijest povodom predstojećeg Kurban-bajrama: Uputstvo o odlaganju nusproizvoda životinjskog porijekla Zabranjeno je odlaganje otpada na mjesta koja nisu za to namijenjena. Naročito je zabranjeno odlaganje animalnih nusproizvoda, bez adekvatnog i propisnog zatrpavanja zemljom. Navedeno predstavlja prekršaj propisa. Napominjemo da se nedozvoljenim i neadekvatnim tretiranjem i odlaganjem animalnih nusproizvoda može izazvati opasnost po zdravlje stanovništva što predstavlja i krivično djelo u smislu člana 303. i 305. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Animalni nusproizvodi (crijeva, koža, kosti, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) moraju se odložiti na mjesta koja su u tu namjenu predviđena ili zakopati na mjestu nastanka gdje u blizini nema podzemnih voda. Dubina jame za zatrpavanje ne smije biti manja od 0,80 m. Jama se može obložiti pvc folijom sa svih strana i prekriti zemljom. Ukoliko se ne vrši oblaganje pvc folijom prije prekrivanja zemljom (površinskim slojem) izvršiti posipanje sadržaja krečom ili drvnim lugom, a zatim postaviti sloj slame, te zatrpati. Završni sloj zemljenog pokrova ne smije biti tanji od 30,00 cm.

Zbog trenutne epidemiološke situacije (obzirom da stanje pandemije virusa COVID-19 nije prestalo), ali i bez nje, bitno je napomenuti potrebu, u svim fazama manipulacije sa životinjom ili mesom, za temeljnim pranjem ruku i dezinfekcijom, pranjem i dezinfekcijom pribora, površina, te samog mjesta manipulacije, i koristiti čiste prethodno ispeglane tkanine – prekrivače i krpe. Za dezinfekciju površina, predmeta i mjesta obavljanja manipulacije pored specijalnih mogu se koristiti i otopine živog ili gašenog kreča i / ili drvni lug.

Odsjek za inspekcije Općine Kakanj