Veliko nevrijeme na Jadranu: Orkanski jugo čupao stabla, udari jači od 140 kilometara na sat

Jadran je zahvatilo veliko nevrijeme. Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stepena – crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.


DHMZ je za Istru, Dalmaciju i otoke označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru, javlja Index.hr.

Jutros se dio Omiša našao pod morem, javila je Dalmacija danas. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora, pa je veći dio Omiša završio poplavljen. Tokom noći je na širem splitskom području bilo i kiše.

Nedjelja je donijela najjače jugo dosadašnjeg toka godine na dijelu Jadrana. Primjerice, najjači udari na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h. U Splitu, prema službenim podacima DHMZ-a, udari dosežu 108 km/h, a na Zvjezdanom selu Mosor 104 km/h, piše Dalmacija danas.

Do 14 sati glavnina oborina je pala na sjevernom Jadranu. Pojedine lokacije u Istri i na otoku Cresu dobile su preko 90 litara kiše po kvadratnom metru.