Veliko upozorenje roditeljima čija se djeca igraju Fidget Spinnerima

Donedavno nismo ni znali što su Fidget Spinneri, a sada već šaljemo prva upozorenja roditeljima čija ih djeca imaju, a mlađa su od 10 godina. To je, ako niste znali, dobna granica koja se smatra dozvoljenom za ovu sada već megapopularnu igračku.

Ono što sada već znamo svi jest to da je ova igračka prvotno zamišljena kao pomoć za djecu s ADHD-om, da ih smiri, riješi stresa i pomogne oko koncentracije, a tako sada smatraju i roditelji čija su djeca postala zaluđena njima. I ne čudimo se. Doista bismo danas morali tražiti dijete koje ga još uvijek nema jer su sada dostupni na svakom koraku i po raznim cijenama. Originalni Fidget ili Hand Spinner i Finger Spinner imaju cijenu od 5 do 18 maraka, a neki čak i 30-tak maraka, osobito neobični modeli, svijetleći ili oni s dva kraka i slično. Ali njihov problem je rupica u koju, ovisno o modelu, stane dječji prst, a on se u njoj može i zaglaviti.

Takvo upozorenje ovih dana pojavilo se na društvenim mrežama, s fotografijom zaglavljenog prstića u jednoj rupici. Fotografija je grozna i na njoj je jasno vidljiva ozljeda prsta i to da se igračka ne može samo tako skinuti s prsta bez rezanja.

Upravo zato upozorite svoje dijete na to da im igračka koja (iako to znanstveno nije dokazano) uklanja stres, ne zada još malo dodatnog stresa, suza i boli.

Ili “uložite” u modele bez rupa, ali i o njima također djetetu trebate dati još jednu lekciju. Klinci već naveliko smišljaju fore s tim igračkama, a jedna od njih je i ona da ga, dok se Spinner vrti, pokušavaju što bliže približiti ruci, nosu, čelu, kosi, čak i očima. Zato im to ipak pokušajte nekako “zabraniti” jer neki modeli zaista imaju oštre rubove i opasne krakove.