Video: Ogromna vatrena stihija guta površine Izraela

923653-mideast-israel-palestinians-fire

Izrael je od Hrvatske i Grčke zatražio da mu pošalju kanadere kako bi pomogli u borbi protiv šumskih požara koji u proteklih nekoliko dana haraju tom državom, objavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Hrvatska vlada je na prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na telefonskoj sjednici donijela odluku o uporabi oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Izraelu, javila je Hina.

Za izvršenje te zadaće odobrava se korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, navodi se u saopštenju vlade.

Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare širom središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no nema poginulih ili ozlijeđenih. Lokalni meteorolozi predviđaju da će se suho i vjetrovito vrijeme nastaviti još nekoliko dana.

U saopštenju koje je objavio Netanyahuov ured stoji kako su hrvatski i grčki premijer Andrej Plenković i Aleksis Cipras “smjesta odgovorili” njegovom zahtjevu “te obećali da će poslati kanadere što je prije moguće”.

Slični vremenski uslovi su 2010. uzrokovali požar u sjevernom Izraelu koji je trajao nekoliko dana i u kojem je poginulo 42 ljudi.

https://youtu.be/Teu6KF9Uzhw