Pola miliona Evropljana umire godišnje zbog zagađenja zraka

1-
1-

Zagađenje zraka, koje šteti zdravlju 85 posto stanovnika gradova u Evropi, odnese svake godine prije vremena 500.000 ljudskih života, upozorila je Evropska agencija za okoliš.

Agencija iz Kopenhagena u svojem godišnjem izvještaju objavljenom u srijedu ističe da se situacija poboljšava, ali presporo. “Smanjenje emisije zagađivača omogućilo je poboljšanje kvalitete zraka u Evropi, ali ne dovoljno kako bi se izbjegle neprihvatljive štete za ljudsko zdravlje i okoliš”, rekao je direktor agencije Hans Bruyninckx. Zagađenje zraka glavni je uzrok prijevremenih smrti koji dolazi iz okoliša. Godine 2013. ono je odnijelo 467.000 ljudskih života u 41 evropskoj zemlji. U Evropskoj uniji ta brojka se procjenjuje na 430.000.

Prikupljeni podaci pokazali su da je 2014. 85 posto urbanog stanovništva bilo izloženo razinama finih čestica koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra štetnima. Šesnaest posto Evropljana u urbanim sredinama izloženo je višim razinama od dopuštenih čestica manjim od 10 mikrona, a osam posto česticama manjim od 2,5 mikrona koje su još opasnije za zdravlje. Premda je globalna razina štetnih emisija pala, neki sektori nisu postigli ciljeve koji bi omogućili gradovima da poštuju norme za kvalitetu zraka, dok neki drugi zagađuju čak i više.

Emisije dušikova oksida (plina povezanog s respiratornim i kardiovaskularnim bolestima) u prometu nisu se dovoljno smanjile, upozorava agencija. Isto tako, emisije čestica manjih od 2,5 mikrona i benzopirena koji nastaju izgaranjem ugljena i biomase i dalje su visoke, dodaje.

“Ako se mnoge crne tačke kvalitete zraka nalaze u gradovima, jasno je da lokalne i regionalne vlasti imaju središnju ulogu u pronalaženju rješenja”, poručio je evropski komesar za okoliš Karmenu Vella