VIDEO+FOTO: Pogledajte kako na rekordnim minusima živi Žarko Hrgić, “pećinski čovjek” sa obale Babine rijeke

VIDEO+FOTO: Pogledajte kako na rekordnim minusima živi Žarko Hrgić, “pećinski čovjek” sa obale Babine rijeke  – Niske temperature koje su ovih dana pogodile ne samo Zeničane nego i sve građane Bosne i Hercegovine nisu uspjele Žarka Hrgića “istjerati” iz pećine u kojoj živi već osmu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

ZENICA, BiH - 11. januar. 2017 godine. Zarko Hrgic iz Zenice vec osmu godinu zivi u pecini uz Babinu rijeku u naselju Crkvice.Ni sibirski minusi nisu ga mogli otjerati iz pecine. Zarko je prodao svoj stan i nakon povratka iz Njemacke pronasao svoju pecinu u kojoj mu je kako kaze dobro. Zdravlje ga odlicno sluzi.Za cetiri godine stice pravo na mirovinu iz Njemacke ali i BiH jer je radio u zenickoj Zeljezari. ( Srecko Stipovic - Anadolu Agency )
ZENICA, BiH – 11. januar. 2017 godine. Zarko Hrgic iz Zenice vec osmu godinu zivi u pecini uz Babinu rijeku u naselju Crkvice.Ni sibirski minusi nisu ga mogli otjerati iz pecine. Zarko je prodao svoj stan i nakon povratka iz Njemacke pronasao svoju pecinu u kojoj mu je kako kaze dobro. Zdravlje ga odlicno sluzi.Za cetiri godine stice pravo na mirovinu iz Njemacke ali i BiH jer je radio u zenickoj Zeljezari. ( Srecko Stipovic – Anadolu Agency )

Bivši radnik zeničke Željezare otišao je na privremeni rad u Njemačku. Svoj stan je prodao, a nakon povratka život je nastavio u pećini uz Babinu rijeku gdje su nekada mineri skladištili eksploziv.

“Tačno je da je ovih dana bilo i 25 stepeni Celzijusa ispod nule. Međutim, meni te temperature ne škode. Jeste malo hladnije nego uobičajeno, ali tu razliku nadoknadim kretanjem. Stalno šetam. Odem do kontejnera pokupim što ima za mene i za ove moje ljubimce (pse) koje hranim. Rodbina mi ponekad pošalje hranu, a sada su i ove inventure po trgovinama pa bude bačeno razne robe, među kojima i prehrambenih artikala. Pećina je zimi topla, a ljeti rashlađuje. Tako se snalazim”, priča Žarko.

Ušli samo sa Žarkom u njegovu pećinu i zaista je mnogo ugodnije nego napolju. Istina, niz Babinu rijeku sve je zaledilo.

“Radio sam u Njemačkoj, radio ovdje u Željezari i sada čekam 65 godina starosti. Kada to navršim dobit ću dvije penzije. Jednu iz Njemačke, a drugu iz BiH. Onda ću smisliti nešto pametno pa sebi riješiti stambeni problem. Drukčije je kada imaš novac u džepu i kada nemaš,  odnosno kada si kokuz. Vjerujem da ću još tri zime izdržati u ovoj pećini jer zdravlje me dobro služi”, tvrdi Žarko kojega su neki novinari odavno prozvali “pećinski čovjek iz BiH”.