(VIDEO)MREŽA u Bihaću: Tri studentice – isti profesor, one optužuju – on negira

Mreža donosi svjedočenja studentica u Bihaću koje su podnijele krivične prijave protiv profesora zbog seksualnog uznemiravanja. U Krajini ponovo nemiri. Studentski. Zbog afere o seksualnom uznemiravanju koja potresa bihaćki Pravni fakultet. Odveo…

screenshot_3

Mreža donosi svjedočenja studentica u Bihaću koje su podnijele krivične prijave protiv profesora zbog seksualnog uznemiravanja.

U Krajini ponovo nemiri. Studentski. Zbog afere o seksualnom uznemiravanju koja potresa bihaćki Pravni fakultet. Odveo ju je do šume, na putu prema Gorjevcu.

«Kad vam čovjek usred šume kaže da možete da vrištite koliko hoćete, da vas niko neće čuti i da se ne bojim jer gospodin ima oružje – šta drugo da vam pričam», počinje svoju ispovijest Ervina Piralić.

Priča će tek u žižu interesovanja javnosti. Otvorila ju je ova studentica treće godine Pravnog fakulteta. Progovorila je o seksualnom uznemiravanju profesora Genca Trnavcija. Sve je prijavila Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, a za Mrežu svjedoči. Počelo je pozivom profesora na razgovor u obližnjem restoranu, zbog, kako je pravdao Trnavci, ozbiljnih konsultacija o kompliciranoj temi.

«Trnavci je protivno mojoj volji odveo mene na mjesto van grada i tu me seksualno uznemiravao – tražio da ga poljubim, da ga zagrlim, dodirivao me. Ne mogu iznositi detalje zbog istrage Tužilaštva, ali s pravom mogu reći da se tu radi o vrlo ozbiljnom činu koji je u Krivičnom zakonu Federacije BiH okarakterisan kao bludne radnje, a prema određenim kvalifikacijama pravnih stručnjaka tu čak postoje elementi i pokušaja silovanja», ističe Piralić.

Trnavci joj je, tvrdi, oduzeo torbu i telefon. Na razgovor je, kaže, pristala iz straha da odbijanjem ne bi izazvala kontraefekt. Profesora kojeg tereti sačekali smo poslije predavanja. Genc Trnavci vrlo relaksiranao napušta fakultet. Malo kasnije potpuno druga slika, jer ne voli kada ga pitaju o prijavama za seksualno uznemiravanje.

«Lažno. Apsolutno neosnovano. Neistinito. To može danas svako da danas uradi. Danas su došla takva vremena došla da danas ljudi lažno prijavljuju», tvrdi Trnavci i naglašava kako ništa nije zadokumentovano.

No, dokaz postoji. U formi audio zapisa. Sadrži i priznanje.

Ervina Pirilić: Ja Vam samo želim reći da nisam očekivala da odvedete na onako mjesto Genc Trnavci: Oprostite.

Ervina Pirilić: Na onakvo mjesto.

Genc Trnavci: Izvinite molim Vas.

Ervina Pirilić: Da tražite od mene da ja Vas poljubim , da Vas zagrlim..

Genc Trnavci: Izvinite. Nikada to više neću ponoviti. Ako sam Vas uvrijedio, oprostite.

Izvinjenje za slično nije dobila Amra Džafić. Prva je hrabro progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je doživjela od profesora Trnavcija u njegovom kabinetu. Rekorat je sve zadokumentovao 2005. godine, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona također. Evo i dijela svjedočenja: «Prišao je do moje stolice, nasilno me zagrlio i krenuo da me poljubi, čemu sam se odupirala. Izašla sam na vrata, zapovijedio mi je da se vratim da bi mi se ispričao. Isprika je glasila da ima trideset godina, da je neženja i da je morao da to učini».

Profesor je završio na sudu, dobio suspenziju sa pozicije prorektora za nastavu, ali i otkaz. Stigla je i ostavka tadašnjeg dekana Muje Demirovića, koji precizira – učinio je to zbog moralnih razloga.

«Ja nisam ulazio u meritum stvari jer to radi sud i ko zna mene – to ništa nije neobično što sam tako postupio. Drugo, postoji emotivni razlog. Ja imam dvije kćerke, stavio sam se u njihovu kožu. I treće – ja sam odgojen u bošnjačkoj muslimanskoj kući, gdje je svetinja pravda istina i žensko», govori Demirović.

Trnavci je oslobođen optužbi za bludnje radnje prije devet godina zbog proceduralnih razloga, a fakultet je platio kaznu od 30 hiljada maraka. To su do sada krili od javnosti. Interesantnim se čini da je spis ovog predmeta više od šest godina lutao po kantonalnim tužilaštvima, da bi u konačnici Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon provedene istrage i saslušanja svjedoka, odlučilo.

«Donesena je Naredba o obustavi istrage iz zakonskog razloga jer nije utvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo koje mu se stavljalo na teret krivičnom prijavom», objasnio je Emir Muratspahić, stručni saradnik Tužilaštva ZDK-a.

O svemu Amra Džafić, tvrdi nam, nije obaviještena, iako iz Tužilaštva tvrde suprotno.

Slična iskustva dijeli i Emina Libić, tada 22-godišnja studentica. Zbog otvorenog ukazivanja o seksualnom uznemiravanju Trnavcija bila je tužena za klevetu, zbog svega imala mnoštvo problema, ali kaže, posebno je joj je sporan sam tok procesa: «Po toj prijavi se nije postupilo adekvatno, odnosno svjedoci koje sam navela uopće nisu pozvani. S druge strane, svjedokinja za koju se znalo da je u vrlo kratkom periodu promijenila mišljenje i da iz straha kao studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću nije željela da svjedoči – ona je pozvana i upravo se na tom završilo. Nakon toga je podnijeta tužba protiv mene za nanošenje navodne klevete. Nakon nekoliko godina smo pozvani na pripremno ročište na kojem se dotični uopće nije ni pojavio».

Na optužbe Trnavci odgovara optužbama. Tvrdi, namještaju mu. U priču uvodi borbu za dekansku fotelju na Pravnom fakultetu iza čega se kriju pojedinci iz ASDA, ali i drugi.

«Nije prvi put. Radi se o namještaljci akademske mafije. Iza svega stoji Hamdija Lipovača. Navest ću primjer. On je podnio prijavu na konkurs i ujedno je priložio uvjerenje o nekažnjavanju, odnosno da protiv njega nije podignuta optužnica. A optužnica je podignuta protiv njega pred Općinskim sudom u Cazinu», kažeTrnavci.

Hamdija Lipovača će kratko – ne prijetim i nisam dio akademske mafije, a Trnavci ovim potezom skreće pažnju sa sebe: «Ispada da sam ja ustvari njemu podmetnuo da on zove djevojke i da ih umjesto na kafu odvede u neku šumu i da radi to što radi. Ako je to tako, onda ja zaista sve više sebe počinjem cijeniti da mogu nekome da podmetnem i vlastito ponašanje».

Genc Trnavci danas predaje na Pravnom fakultetu u Bihaću. Pravo bistre i Enes Durmišević i Zdravko Lučić, profesori javnosti poznatiji po tuzlanskoj seks aferi.

2015. godine proglašeni su krivim. Godinu dana kasnije, tuzlanski sud poništio je raniju presudu Zdravku Lučiću uslovno osuđenom na sedam mjeseci za upisivanje ocjena studenticima koje nisu polagale ispit. Enes Durmišević u potpunosti je oslobođen optužbi jer je predmet otišao u zastaru. Dokaza je bilo, svjedočenja također. Evo i dijela iskaza koji posjedujemo: «Otišla sam sa Zdravkom u sobu u kuću kod Zumre i tu smo imali spolni odnos. Sa Zdravkom sam se sastala još nekoliko puta i tada nismo imali spolni odnos nego smo samo sjedili. Za ono što sam imala spolni odnos sa Zdravkom, Zdravko mi je dao tj. upisao ocjenu 10 iz predmeta Pravne kulture. Ocjenu mi je upisao na fakultetu».

Proceduralni propusti u istrazi i brojne kontroverze pratile su ovaj slučaj. Sve se slomilo preko vozača, a vjera u pravni sistem ozbiljno je poljuljana. Zato je u trećem slućaju, u kojem se pominje Trnavci, pravosuđe pod lupom.

«Ja mislim da je u to vrijeme bila još jedna krivična prijava iz Zenice. Ali, eto, čovjek ili nije napravio ili je sud takav kakav jeste. Ali da vam odmah kažem – ja ne vjerujem sudstvu», poručuje Demirović.

Ervina Piralić bila je spremna da odmah prijavi ponašanje Trnavcija. Od toga ju je razuvjerio tadašnji dekan, kaže, a današnji prodekan za nastvu Nevzet Veladžić. On to negira i tvrdi: «Fakultet će uvijek stojati iza nje i fakultet zaista stoji. Samo što – ako već dajete neke optužbe, onda se morati potpisati na to».

Prijava je potpisana. I odaslana Rektoratu i Etičkom komitetu Pravnog fakulteta. Očekuje se njihovo očitovanje. A Trnavci iznosi nove detalje. Dobili smo od njega na koverti ispisano svjedočenje da ga je studentica Piralić ucjenjivala.

Piralić odgovara: «Predlažem gospodinu Trnavciju da podnese krivičnu prijavu protiv mene ako je to istina i ako ima svjedoka i ne znam zašto je i on čekao toliko da sada kaže da sam ja njega ucjenjivala».

Činjenica jeste da audio snimak postoji. I priznanje profesora da se sve to desilo.

Ervina Piralić: Ako možete mi samo reći zašto od svih toliko studenata zašto baš ja ?

Genc Trnavci : Ššššš. Je l’ možemo negdje da izađemo pa da Vam objasnim to? Zašto. Šta ja znam. Ovaj… Možda trenutak slabosti i tako… Otkud znam…

Umjesto slabosti, profesor Trnavci je nedavno na predavanju uputio niz pogrdnih poruka studentici Piralić. O tome će svjedočiti drugi studenti, barem oni, vjerovati je, koji ne podlegnu pritisku.

Amra Džafić danas je tužiteljica u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Slovila je kao dobar student koji je ispite davao u roku. Zbog svog poziva nije mogla svjedočiti pred kamerom. Emina Libić akademsku karijeru nastavila je graditi van granica BiH, na doktorskom je studiju u Austriji. Na Pravnom fakultetu u Bihaću bila je student generacije.

I Ervina Piralić uzorna je studentica treće godine prava. Sve ih veže jedno ime. Genc Trnavci i ustaljeni metod njegovog, kažu, rada. Poziv za napredak akademske karijere, koje tvrde nam, njima nije trebao. Međutim, ove djevojke naišle su na nerazumijevanje sredine i osude zbog toga što su progovorile. Umjesto intenzivne istrage navoda, nadležna tužilaštva godinama su tapkala u mjestu i lopticu odgovornosti prebacivali jedni na druge.

Svjesne su da će tužbe, kažu, da pljušte i ovaj put. Ali prilika je ovo da se šutnja prekine i progovori o svemu onome što se u visokoškolskim ustanovima poput ove godinama gura pod tepih.