Visoki predstavnik je govorio o aktuelnim predizbornim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće kao i socijalnim i ekonomskim izazovima vezanim za suzbijanje pandemije.

– Lokalni izbori su prilika da građani donesu odluke na osnovu toga kako političari predlažu da rješavaju njihove svakodnevne probleme. Istovremeno, političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju činjenica da nemaju rezultate ili pak jasnu viziju budućnosti koristeći besplodnu, zapaljivu retoriku o zaštiti nacionalnih interesa ili teme koje se tiču regionalne i svjetske politike – rekao je Inzko.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će se nakon 12 godina održati lokalni izbori u Mostaru.

– Time će se staviti tačka na sramotno dugogodišnje stanje u kom su građani Mostara bili lišeni mogućnosti da ostvaruju svoja temeljna prava. Diskriminacija građana Mostara, koja je trajala duže od desetljeća, prestaje ove godine – rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali svojim sugovornicima na stalnoj, predanoj podršci koju Njemačka pruža stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u zemlji.