VLADA ZDK PODRŽALA ODLAZAK MLADIH ROBOTIČARA NA SVJETSKU ROBOTIČKU OLIMPIJADU U PANAMI 

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za takmičare STEM Akademije iz Zenice koji će učestvovati na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi za djecu i mlade od osam do 18 godina u Panami od 7. do 9. novembra.Iz Zenice na Olimpijadu putuju dvije ekipe mladih robotičara koje su ostvarile plasman na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u robotici – Rejhan Babić i Mahdi Tabić sa trenerom Inelom Hodžić, u najmlađoj kategoriji, te Nina Bešlagić, Timur Maglić i Zlatan Bešlagić sa trenerom Ernadom Bešlagićem, koji će se takmičiti u najstarijoj kategoriji. Treća ekipa koja putuje u Panamu su takmičari STEM Akademije iz Tuzle.

Kenan Varda iz zeničke STEM Akademije zahvalio se Vladi i premijerki Mehmedić na podršci radu i aktivnostima ovog udruženja, prvo kroz pomoć organizaciji Državnog prvenstva u robotici, održanom u maju ove godine u Zenici, a sada i kroz odobravanje finansijskih sredstava za pokriće troškova odlaska mladih robotičara iz Zenice na Svjetsku robotičku olimpijadu gdje će se takmičiti sa ekipama iz 72 države svijeta.

Prošle godine, na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično 8. mjesto u konkurenciji 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je našim takmičarima dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara svijeta.

Premijerka Mehmedić je poželjela puno uspjeha mladim robotičarima, potvrdivši opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da nastavi ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove sa kojima će se suočavati u budućnosti.

Press služba ZDK