Vlada ZDK: Usvojena nova lista lijekova

apoteka

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, usvojila novu listu lijekova čije propisivanje i izdavanje ide na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nova lista lijekova se sastoji od četiri neovisne liste, na ‘listi A’ nalazi se 993 zaštićena naziva, oblika, jačine i pakovanja lijekova, koji se u cjelokupnom iznosu finansiraju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na ‘listi B’ se nalazi 18 zaštićenih naziva, oblika, jačina i pakovanja lijekova, koji se u procentualnom iznosu sufinansiraju od osiguranih osoba.

Lista C’ nosi pet zaštićenih naziva, oblika,pakovanja i jačina lijekova, gdje Zavod priznaje maksimalnu utvrđenu cijenu lijeka sa Federalne liste lijekova, a na ‘listi D’ se nalazi šest zaštićenih naziva oblika, pakovanja i jačina lijekova za koje nije bilo ponuđača, što znači da će nabavka navedenih lijekova biti priznata u utvrđenom iznosu od Zavoda zdravstevnog osiguranja, a na osnovu zahtjeva osiguranika.

Nova lista lijekova ukupno sadrži 1022 zaštićena naziva, oblika, pakovanja i jačine lijekova koji će se finansirati sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja, a lista je u potpunosti usaglašena sa važećim zakonskim propisima, kao i sa važećom “Listom lijekova za područje Federacije BiH”.

Lista lijekova će se početi primjenjivati osam dana nakon objavljivanja u “Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona”.