Vladajuća koalicija u ZDK: Imamo stabilnu većinu – To su pusti snovi opozicije

Galijašević: ‘To su pusti snovi opozicije’

S druge strane, vladajuća koalicija ističe da je parlamentarna većina u ZDK stabilna i da funkcioniše bez problema.

“Izjave i medijska nagađanja o formiranju nove parlamentane većine su pusti snovi opozicije i izraz neostvarenih političkih želja i ambicija. Aktuelna većina koju predvodi SDA je stabilna i izuzetno dobro funkcioniše. Posljednjih dana imali smo više sastanaka na kojima je analizirano dosadašnje funkcionisanje većine i rad Vlade ZDK-a, te dogovarani koraci za budući rad. Zajedno radimo na kreiranju budžeta i programa rada Vlade, koju većina SDA, A-SDA, HDZ BiH i nezavisni zastupnici bezrezervno podržava. Ponavljam, aktuelna većina je stabilna i nema govora o bilo kakvoj prekompoziciji većine u Skupštini“, kaže Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.

Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA ZDK, kaže da je, od početka formiranja postojeće parlamentarne većine, uvijek govorio da će A-SDA do kraja ostati u parlamentarnoj većini, te da se ona neće mijenjati.

“Dakle, ova parlamentarna većina ostaje do kraja mandata i veoma kvalitetno funkcioniše i radi. U ovim najtežim vremenima korone i problema vezanih za budžet, gledamo kako ćemo rješavati te probleme, te se bavimo time kako da ustabilimo i popravimo stanje u ZDK, kako bi život građana u ZDK bio bolji. Ne bavimo se parlamentarnim većinama niti razmišljamo o tome, a bilo ko ko ima mogućnost da napravi parlamentarnu većinu, ne treba davati bilo kakve izjave, nego to uraditi. Ipak, mislim da su to samo puste želje. Imamo stabilnu i kvalitetnu parlamentarnu većinu“, kaže Isak.

Tadić: ‘Bio bi to veliki luksuz…’

Mišljenje i stav svojih koalicionih partnera dijeli i Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ BiH.

“Prema mojoj procjeni, parlamentarna većina je stabilna. Ono što smatramo ključnim u ovom razdoblju jeste priprema za izradu proračuna i prevazilaženje svih ovih problema koje imamo, a koji su izazvani pandemijom koronavirusa. Mislim da bi bio veliki luksuz ući u jednu takvu priču, s obzirom na ukupno stanje, i naših finansija, i stanja unutar naše županije”, kaže Tadić.