VREMEPLOV: Prvomajska budnica, uranak, narodno veselje na Milama…

Prema tradiciji i ove godine masovno i svečano su proslavljeni prvomajski praznici u Kaknju i na području opštine. Tako su, pored ostalog,   članovi Horske, Recitatorske i Folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Fadil Dogdibegović Dikan“, uoči praznika, na platou ispred Doma kulture, izveli bogat i prigodan program. Takođe, tom prilikom, nastupila je i rudarska glazba.

Prvog maja, rano ujutro, Rudarska glazba, sa svojom budnicom, dala je poziv za početak veselja, a koja je, kao i uvijek do sada, prošla glavnom kakanjskom ulicom prema Doboju i ostalim obližnjim naseljima.

Picture 655

Na obližnjoj visoravni Milama, kod Kaknja, kao što se vidi i na našoj slici, bio je tradicionalni prvomajski uranak i narodno veselje, koje je, i pored oblačnog vremena, ali bez padavina, bilo masovno posjećeno.

 

 

 

Picture 656

Picture 657

(Preneseno iz: Kakanjske novine, broj 104, 19. maj 1983. godine)

*****

Stanovnici Kaknja, naše i susjednih opština, po tradiciji, prvomajski praznik proslavljaju na obližnjim Milama, više rijeke Bosne. Lijepa priroda, zatim lokacija ovog proplanka, neposredna blizina Kaknja, pristup motornim vozilima-sve je uslovilo, i ove godine, da posjeta bude velika.

Doduše, meteorolozi su sa svojim prognozama, obzirom na varljivo proljeće, malo omanuli ali to nije omelo hiljade onih koji su tog dana došli i proveli ugodno prvomajski praznik.

Naime, tradicija je duga i ne prekida se lako, bez obzira na vremenske (ne)prilike, kao što govori i naša fotografija.

(Preneseno iz: Kakanjske novine, broj 79, 12. maj 1982)

Picture 654Picture 658