Za Dan planete Zemlje: U TVORNICI CEMENTA KAKANJ u rad pušteni novi vrećasti filteri

U povodu Dana planete Zemlje, danas je u Tvornici cementa Kakanj upriličeno zvanično puštanje u rad novih vrećastih filtera na pogonu mljevenja cementa što je investicijski projekat vrijedan skoro dva miliona konvertibilnih maraka. Uz podršku i prisustvo velikog broja radnika i zaposlenih koji su učestvovali na projektu, filtere su zvanično pustili u rad članovi Uprave TCK, Zehra Obralija i Izudin Neimarlija.

Budući da su se vrećasti otprašivači, koji su u Tvornici cementa Kakanj instalirani na glavni dimnjak još u prvom krugu investicija, odmah nakon privatizacije, pokazali visoko učinkovitim, o čemu svjedoče redovni izvještaji o emisijama prašina sa glavnog dimnjaka koje su znatno ispod zakonski propisanog minimuma, rukovodstvo ove kompanije odlučilo je istu tehnologiju primijeniti i na mlinove cementa koji su do sada radili sa elektro filterima.

„Mlinovi cementa su završni korak u procesu proizvodnje cementa. Predstavljaju najveće potrošače električne energije u proizvodnom procesu i mogu biti značajan izvor prašine. U cilju dobre optimizacije proizvodnog procesa bilo je neophodno uraditi veće zahvate na modifikaciji postrojenja,“ kazao je Emir Husika, rukovodilac odjeljenja za proizvodnju i otpremu cementa i vođa ovog investicijskog projekta.

Projekat je obuhvatio modifikaciju starih (elektrostatičkih) filtera u vrećaste filtere koji se ubrajaju u najbolje raspoložive tehnologije današnjice. Modifikacija filtera B linije je u potpunosti završena u 2015, a modifikacija A linije je završena početkom ove godine. Testiranje je uspješno okončano nakon završetka montaže i filteri su danas i zvanično pušteni u rad. Na kraju projekta je koš iznad transportnog sistema podijeljen čime je omogućena proizvodnja dva  različita tipa cementa u isto vrijeme na pogonu za mljevenje cementa.

„U potpunosti smo posvećeni stalnom unapređenju zaštite okoliša u našem proizvodnom procesu i investiranju u najbolje dostupne tehnologije kako bi naš uticaj na okoliš sveli na najmanji mogući minimum, i na tim principima temelji se naše kompletno poslovanje“ kazao je Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Tvornice cementa Kakanj. „Stalno pratimo napredak tehnologije i cilj nam je da su naša postrojenja uvijek usklađena sa najstrožijim propisima EU koji se stalno unapređuju kako bi se naša planeta zaštitila na najbolji mogući način,“ dodao je Neimarlija.

Tvornica cementa Kakanj je od 2000. godine do danas uložila preko 200 miliona KM u rekonstrukciju i unapređenje pogona i proizvodnje, te širenje djelatnosti na proizvodnju betona. Kontinuirano radi na daljnjim planovima ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti zaposlenika i lokalne zajednice.

(TC KAKANJ)