Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih lica u ZDK 250.000 KM

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona izdvojit će 250.000 KM za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica. Sredstva su opredijeljena za sedam gradova i općina koji su se javnim pozivom obavezale finansijski učestvovati u realizaciji kandidovanih projekata.

zdk.ba

Tim povodom danas je ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani održao sastanak sa Harunom Aliefendićem, predsjednikom Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko – dobojskog kantona.

-Tokom obilaska lokalnih zajednica u našem kantonu i kroz komunikaciju sa udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom došli smo do informacije da se naši sugrađani sa invaliditetom svakodnevno suočavaju se sa nizom poteškoća, a postojanje barijera, arhitektonskih, komunikacijskih i drugih, otežava ostvarivanje principa jednakosti i nediskriminacije. Odlučili smo odstupiti od ranije prakse kada su se lokalnim zajednicama uplaćivala milionska sredstva za cestovnu infrastrukturu, a one nisu rješavale krucijalne probleme sa arhitektonskim barijerama kako bi naši sugrađani sa invaliditetom bili mobilni – kaže ministar Šabani.

Prema riječima Haruna Aliefendića, sredstva koja će biti uplaćena prema gradovima Zenica, Visoko i Zavidovići, te općinama Vareš, Olovo, Maglaj i Doboj Jug, dovoljna su da da se u najvećoj mjeri riješe problemi pristupačnosti javnim i drugim ustanovama, kao i kretanja po ulicama i trgovima.

-Moram priznati da je ovo prvi put od kako postoji Zeničko-dobojski kanton da se sistemski pristupa pomoći i podršci mobilnosti osoba sa invaliditetom. Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK obratila se za pomoć ali ministar Šabani i Vlada ZDK su otišli korak dalje i predložili konkretne mjere kako bi se u što kraćem roku i direktno pomoglo našim članovima – riječi su Aliefendića.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i kumunikacije i zaštite okoline i Vlada Zeničko-dobojskog kantona pratit će realizaciju ovog projekta za kojeg je ministar Adnan Šabani najavio da će biti nastavljen i narednih godina, sve dok osobe sa invaliditetom ne ostvare svoju ravnopravnost po pitanju mobilnosti.

Press služba