ZABRINJAVAJUĆE ZAGAĐENJE u BIH: BBC-ev prilog – Tihi ubica građana koji zagađuje zrak “Da li je isto ili gore stanje i sa TE KAKANJ”?

“Industrija uglja tihi je ubica građana u Bosni i Hercegovini”, pojašnjeno je u novom prilogu britanskog javnog servisa BBC, čija ekipa je nedavno posjetila našu zemlju gdje su napravili prilog o zagađenosti zraka.

Britanski novinari posjetili su naselje Divkovići u blizini Tuzle, gdje su s mještanima razgovarali o tome kakve posljedice na njih ostavlja enormno zagađenje i kroz šta to prolaze stanovnici Tuzle i okolnih naselja.

“U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće ostati. Ovdje je slika pustoši kao u Černobilu. Kada otvorite prozor navečer čujete kašalj ljudi, čujete kako jauču od bolova”, ispričao je u ovom prilogu Goran Stojak, jedan od stanovnika Divkovića.

U ovom prilogu navodi se da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka, a jedina gora zemlja na svijetu je Sjeverna Koreja. Razlog za to je, ističu, pretjerano oslanjanje BiH na ugalj, kao izvor energije, a samo tuzlanska termoelektrana sagori tri miliona tona uglja svake godine.

No, ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da se toksični otpad odlaže nedaleko od naselja.

Cijeli prilog:

https://www.youtube.com/watch?v=YKbW-g0xrS8