Zakon u završnoj fazi: Saznajte iznose kazni predviđene za pušenje na javnim mjestima

1417161819107_52

U Ministarstvu zdravstva FBiH vjeruju da će novi zakon u Federaciji po tom pitanju zavesti red i da će se BiH uskoro pridružiti većini evropskih zemalja koje su zabranile pušenje na javnim mjestima, uz striktno sprovođenje novčanih kazne za prekršioce

Zakon o zabrani pušenja u parlamentarnu proceduru trebao bi stići najesen, a već se nalazi u završnoj fazi, potvrđeno je iz ureda Federalnog ministarstva zdravstva.

Zakon o zabrani pušenja priprema Ministarstvo zdravstva FBiH u saradnji sa kantonalnim ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo i udrugom “Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI). Zakon će biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i smjernicama Europske unije, piše Večernji.ba.

Inače, po broju ispušenih cigareta, BiH je na desetom mjestu u svijetu. Posljednje analize pokazale su kako 40 posto bh. građana puši. Samo jedan pušač tokom godine u prosjeku potroši 2278 cigareta, a godišnje više od 8000 ljudi izgubi život zbog korištenja duhanskih proizvoda.

Da li će se ove brojke smanjiti nakon što novi zakon stupi na snagu, ostaje da se vidi. Za sada u javnost ne izlaze njegove pojedinosti, ali se zna da će u potpunosti biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije te da će biti na tragu seta zakona koje je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donijelo još 2004. godine.

Prema Zakonu o zabrani pušenja duhanskih proizvoda na javnom mjestu, u ovom entitetu kazne za njegovo kršenje prilično su visoke i dostižu čak iznose od 15.000 KM. Međutim, i pored toga mnogi puše na javnim mjestima, a sankcije i dalje izostaju.

U Ministarstvu zdravstva FBiH vjeruju da će novi zakon u Federaciji po tom pitanju ipak zavesti red i da će se BiH uskoro pridružiti većini evropskih zemalja koje su zabranile pušenje na javnim mjestima, uz striktno sprovođenje novčanih kazne za prekršioce.