ZAPOČETO ASFALTIRANJE DIONICE REGIONALNE CESTE R457 U NASELJU BABINA RIJEKA: RADOVE FINANSIRA VLADA ZDK SA 1.234.880,83 KM 

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posjetili su dionicu regionalne ceste R457 u zeničkom naselju Babina rijeka, gdje su jutros započeti radovi na postavljanju prvog sloja asfalta.

Radove izvodi privredno društvo “Komgrad-ze”, a projekat obuhvata sanaciju kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izradu nove vertikalne i horizontalne signalizacije te pješačko-biciklističkih staza na dionici od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice “Ivana Gundulića” u Zenici ukupne dužine oko 1,6 kilometara.

Vrijednost ugovora je 1.234.880,83 KM, a sredstva su osigurana Programom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a.

Premijerka Mehmedić zahvalila se Gradskoj upravi Zenice, javnim preduzećima “Grijanje” i “Vodovod i kanalizacija” Zenica, resornom ministarstvu i Direkciji za ceste na saradnji i odličnoj koordinaciji aktivnosti, jer se istovremeno radilo na polaganju instalacija, posebno na kraju dionice gdje je u toku izgradnja Zatvorenog olimpijskog bazena.

– Raduje me da ćemo dobiti jednu kvalitetnu saobraćajnicu koja je zaista frekventna i koja vodi prema Kantonalnoj bolnici, a koju koristi veliki broj građana, ne samo Zenice nego cijelog Zeničko-dobojskog kantona – rekla je premijerka Mehmedić.

Gradonačelnik Kasumović naglasio je da je ova gradska ulica bila u katastrofalnom stanju te se zahvalio Vladi i premijerki Mehmedić što su osigurali sredstva za rekonstrukciju.

– Istovremeno smo proveli i instalacije gasa, sredit ćemo i trotoare, tako da će ovo biti predivna ulica za upotrebu građanima – rekao je gradonačelnik Kasumović.

Premijerka Mehmedić je jučer, zajedno sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijelom Pašićem i direktorom po ovlaštenju Kantonalne direkcije za ceste Rasimom Kovačom, posjetila zeničko naselje Grm, gdje su završeni radovi na postavljanju prvog sloja asfalta na dionici regionalne ceste R413a Čajrdaš-Lokvine u dužini od jedan kilometar. Radove je izvela firma “Komgrad-ze”, a i finansirala ih je Kantonalna direkcija za ceste sredstvima u iznosu od 895.000,00 KM. Ugradnja završnog sloja asfalta planirana je za narednu godinu.

Radi se o izuzetno značajnoj saobraćajnici za oko 15.000 stanovnika naselja u slivu rijeke Kočeve, a cesta se koristi i kao alternativni put za Travnik.

Press služba ZDK