Naslovna / Svijet / Gannushi: Alija Izetbegović je bio lider svih muslimana, danas su muslimani ostali bez takvih lidera

Gannushi: Alija Izetbegović je bio lider svih muslimana, danas su muslimani ostali bez takvih lidera

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ankari se održava Simpozij “Alija između Istoka i Zapada”.

Na Simpoziju u kompleksu Congresium u glavnom gradu Turske učestvuju brojni saradnici i poznavaoci rada prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a među njima su bivši turski ministar obrazovanja Nabi Avci, lider pokreta Nahda iz Tunisa Rashid al-Gannushi, generalni sekretar Unije muslimanskih učenjaka Ali Qaradawi i pisac Suleyman Gunduz.

Rashid al-Gannushi je kazao kako Alija Izetbegović nije bio samo lider BiH, već i važan lider svih muslimana. Dodao je da su muslimani danas ostali bez takvih lidera.

“On je bio šansa za Bosnu. Snage u Bosni su bile odlučne da unište tamošnje muslimane. Evropljani nisu ništa činili po tom pitanju, već su bili nijemi na to. Izetbegović je pokazao borbu za primjer i izborio se za prava njegove zemlje“, kazao je Gannushi.

Ističući kako je bosanska armija pokazala primjer dostojanstvene borbe, Gannushi je kazao kako je Alija Izetbegović uz Bosnu spasio i islam.

Anadolija