Novitet u Kaknju: Ako doselim – Bit ću vijećnik na daljinski!

Analizirajući dopise izvora bliskih portalu, navodi se da imamo novitet u Kaknju da je na jednoj listi osoba iz dijaspore prijavljena za glasanje a kandidat je na listi za općinsko vijeće Kakanj.

Pitanje je, kako će ta osoba obnašati funkciju vijećnika ukoliko prođe izborni prag, ako živi u Zagrebu ili negdje dalje, može biti da će učestvovati online?

Analizirajući kandidate za Loakalne izbore uvidjeli smo da postoji u Kaknju i ovo. Da budemo objektivni saslušali smo i drugu stranu . . .

Naime, ako se da primjetiti pojavilo se ime (na listi registrovanih izvan BIH), Tatjana Bešlić Škreblin a kandidat je Naše Stranke Kakanj za vijeće. Tako je upisana za glasanje na birači spisak u odsustvu, a u isto vrijeme je i kandidat za vijeće, navodi se u upitu na naš portal.

Pitanje je li ona stvarno živi u Hrvatskoj ili neko manipuliše sa njenim imenom? Upit smo poslali i predstavniku Naše Stranke Dževdetu Huskiću, je li njihova stranka pojačana dijasporom izlazi na izbore? Pitanja su mnoga!!!

Dobili smo i odgovor:

Nema mjesta za manipulaciju!

“Ona je naša članica i nalazi se na našoj listi, naravno dobrovoljno (mi nismo stranka koja manipuliše “nečijim imenima”). Jednostavno, na izborni dan će se nalaziti u Hrvatskoj i ne želi da izgubi svoj glas. Za razliku od mene npr. Ni ja 99% neću biti u Kaknju 15.oktobra ali se nisam registrovao za glasanje u inostranstvu jer do 1.septembra nisam znao da ću najvjerovatnije biti odsutan na izborni dan *15.novembra (na dan izbora). Ona je odnedavno u penziji (deminerska firma, beneficije) i namjerava se vratiti u Kakanj svakako, prošla ili ne u vijeće”, za naš portal odgovorio je Huskić.

Iz Centralne izborne komisije su potvrdili da su dobili više od 3 hiljade žalbi građana iz cijele Bosne i Hercegovine te da ih rješavaju.

Konačan spisak glasača iz inostranstva bit će gotov do 8. oktobra. Centralna izborna komisija je nedavno odbila čak 28 hiljada prijava birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Osim toga, jedan od komentara na društvenim mrežama na jedan politički post je bio “Čast izuzetcima ali godinama su mnogi vijećnici samo produžena ruka stranci pa su samim tim samo igračke sa kojima neko upravlja, što bi bolan bio vijećnik na daljinski”

kakanjinfo