Aktuelan kapitalni remont TE Kakanj: Beogradski konzorcij ostao bez ugovora

Kompanije i tržišta

Elektroprivreda BiH poništila je odluku o izboru najboljeg ponuđača – konzorcija FAAS d.o.o. Beograd i Montvar Metalna Lola d.o.o. Beograd – u postupku nabavke radova kapitalnog remonta turbine Bloka 6 u podružnici Termoelektrana Kakanj, izvještava Indikator.ba.

Konzorcij koji čine dvije beogradske kompanije izabran je za najboljeg ponuđača 29. decembra 2020. godine, ali kako se navodi u obrazloženju tenderske komisije nije u ostavljenom roku i na predviđeni dostavio neophodnu dokumentaciju.

Rok za dostavu dokumentacije bio je pet dana od prijema odluke o izboru najboljeg ponuđača na protokol Elektroprivrede, a FAAS i Montvar Metalna Lola dostavili su dokumentaciju tek 8. januara i to elektronskim putem.
Konzorcij je kašnjenje obrazložio “vjerskim praznicima u Republici Srbiji i čekanje da Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača bude pravosnažna”, a ova objašnjenja po mišljenju tenderske komisije ne mogu biti prihvaćena kao opravdana.

Budući da je je cijena ponude drugoplasiranog ponuđača znatno veća od osiguranih sredstava za nabavku, odlučeno je da se postupak javne nabavke poništi.

Tender je već ranije poništavan pošto nijedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva. Nabavka je bila procijenjena na 450.000 KM.