BIH: Ideja i “podvala” SDP-a o tri kandidata za Predsjedništvo BiH doprinosi Dodiku i nekima iz FBiH

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković komentarisao je za Vijesti.ba ideju SDP-a BiH da ljevica na opštim izborima u oktobru ponudi sva tri kandidata za člana Predsjedništva BiH, te kako bi se ta strategija mogla reflektovati na izborni rezultat kandidata aktuelne pozicije i opozicije u RS na pomenutu funkciju.
Profesor Vuković je stava da ovakva pozicioniranja i varijante uticaja na konačni izborni rezultat mogu imati efekta.

No, suština je u tome da se radi o političkom procesu, koji nije nov u BiH, a u kojem se za određenu funkciju predstavljaju kandidati koji nemaju šansu da pobijede. Konkretno, cilj je da se postigne rezultat za nekog drugog.

“Osnovni cilj takve političke strategije određenih partija, u konkretnom slučaju SDP-a, jeste da se pruži namjeran ili nenamjeran doprinos nekom kandidatu, a da ozbiljni protivkandidat, u ovom slučaju Dodikov ili nekoga u FBiH, izgubi izbore”, pojašnjava Vuković za Vijesti.ba.

Praksa da se projektuje politička ideja ljevice u BiH, mišljenja je, vrlo je blijeda jer u ovoj državi ne postoji partija suštinske lijeve orijentacije.

“Bilo je slučajeva da to bude SDP na nivou BiH ili FBiH, a SNSD na nivou RS. Međutim, sve te partije ne počivaju na lijevoj građanskoj ideji. One svoje birače baštine uglavnom na nacionalnim principima. Dodik je postao jak političar tek kada je od SDS-a preuzeo nacionalnu politiku”, kaže Vuković.

Prema njegovim riječima, SDP-ova ideja o kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je kvaziideja u smislu suštinskog rezultata.

“Ona isključivo služi da određeni ozbiljan kandidat, koji možda ne bi prošao da nije te ideje, možda na kraju prođe na izborima”, dodaje ovaj univerzitetski profesor, prenose Vijesti.ba.

Vjeruje da je na ovom fonu bilo i razgovora lidera SNSD-a i SDP-a, Milorada Dodika i Nermina Nikšića, prilikom nedavnog susreta u Banjaluci, a to se, kako ističe, u bivšoj Jugoslaviji zvalo neprincipijelna koalicija.

“Razgovor Dodika i Nikšića vjerovatno ima veze sa idejom koja će možda biti pretočena u praksu sa tim kandidatima. Takvi politički razgovori su kvazidemokratski razgovori u smislu demokratskih procesa. Radi se interesnim politikama. Dogovor između Nikšića i Dodika je personalne, a ne ideološke prirode”, smatra Vuković.

Uzimajući u obzir navedeno, upitan da li je neobičan nedavni politički transfer ambasadora Draška Aćimovića, ali i zamjenika ministra civilnih poslova BiH Vojina Mijatovića iz PDP-a i NDP-a u SDP BiH, Vuković je poručio da se radi o interesantnoj pojavi u BiH, koja u dijelu javnosti može biti dočekana sa simpatijama, ali koja od tog simpatičnog reagovanja dalje ne može ići.

Politički transferi su, dodaje, interesne prirode.

“Politička realnost i višepartijski politički život u BiH ne počivaju na demokratskoj, nego na interesnoj politici koja je uokvirena uskim nacionalnim interesima, te proizvođenjem konflikata, kriminalnom i korupcijom, kao i interesima političkih grupa koje nazivam političkim sektama koje sve vrijeme kruže u političkom životu BiH. Mi nemamo novih političkih faca. To je ružna praksa koju moramo napustiti i politika mora izaći iz takvog ambijenta. Ako je ovo sa SDP-om nagovještaj tome, onda ja to pozdravljam, ali sam potpuno ubijeđen da to nije to”, zaključio je Vuković u komentaru za Vijesti.ba.

BiH, mišljenja je, moguća je i ima perspektivu ukoliko rješenje za ovu državu nađu nacionalne, odnosno narodne partije, nikako kvazigrađanske.

“Istorija BiH prepoznatljiva je po narodnim partijama. Prema mom mišljenju, logičnije je da ove partije imaju suštnsku saradnju, jer predstavljaju volju naroda koji žive u BiH- različitih naroda, ali naroda koji žive u jednoj državi i koji treba da sarađuju, kao i narodne političke stranke. Ukoliko se oslobodimo nacionalnih frustracija, saradnja narodnih partija ključ je razumijevanja složenih odnosa u BiH”, ističe Vuković.

Paradoks u BiH, dodaje, predstavlja činjenica da građanske partije pokušavaju da sarađuju, ali nemaju neku suštinsku saradnju.

“Odnos nacionalnog i građanskog vrlo je fleksibilno i složeno pitanje u BiH. Građanima lijepo zvuči saradnja Dodik – Nikšić ili nekada Lagumdžija – Dodik, ali u BiH nametanje kvazigrađanskih partija suštinski ne može da zaživi. Volio bih i bilo bi dobro za BiH da postoji to nadnacionalno i građansko, ali istorija ove zemlje, posljednji rat, postratni period, pa i današnji izuzetno složeni odnosi nisu dobar osnov i ambijent da zažive lijeve partije”, kazao je Vuković.

(Vijesti.ba)