Igrica “Lov na knjige” za strastvene čitaoce

Books

Direktorica osnovne škole u Belgiji je kreirala igru u kojoj igrači idu u lov na knjige, inspirisana uspjehom i brojem ljudi koji je igrica Pokemon Go uspjela privući.

Za razliku od aplikacije Pokemon Go, koja se igra putem pametnih telefona, verzija ove igre, direktorice Aveline Gregoire, se igra preko Facebook grupe Chasseurs de livres, odnosno Lov na knjige, gdje igrači postavljaju fotografije na mjesta na kojima su skrili knjige, a ostali idu u potragu za njima, a nakon što sretni pronalazač pročita knjigu, „pušta“ je nazad u divljinu.

Gregoire je na ideju o pokretanju igrice došla prilikom sređivanja školske biblioteke kada je shvatila da nema dovoljno mjesta za sve igre, a pošto je sa djecom igrala Pokemon Go, odlučila se za sličan eksperiment s knjigama.

Od osnivanja stranice za Lov na knjige je prošlo tek nekoliko sedmica, ali je uspjela sakupiti 40.000 ljudi. žanrovi skrivenih knjiga variraju od dječijih slikovnica do horora Stephena Kinga, koje su razbacane širom belgijskih gradova, u plastičnom omotu kako bi ih se zaštitilo od kiše, a za svaku pronađenu vašu knjigu, dobijete obavijest na Facebooku.

Gregoire razmišlja i o pravljenju aplikacije za Lov na knjige.

Medina K./kakanjinfo.com