Dani kulture BiH u Pakistanu: Predavanje na temu “Renesansa iz perspektive BiH”

U organizaciji Ambasade BiH u Pakistanu, u Islamabadu je održano predavanje “Renesansa iz perspektive BiH” profesora na Univerzitetu u Sarajevu (Filozofski fakultet, Odsjek za anglistiku), prof. dr. Shahaba Yar Khana.

U predavanju je napravljena komparacija između perioda renesanse i djela Hasana Kafije Pruščaka, te naglašeno da je Bosna i Herzegovina uvijek predstavljala filozofski i moralni model za Evropu.

Predavanje je izazvalo veliki interes među pakistanskim studentima, ali i diplomatskim korom, čiji se predstavnik, argentinski ambasador Ivan Ivanišević obratio skupu riječima da je njegova porodica migrirala iz Dalamcije u 19. vijeku te je veliki ljubitelj BiH, pogotovo sevdaha.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević je rekao Feni da je jedan od fokusa njegovog mandata u Pakistanu da pakistanskog publici, kao i brojnim ambasadama u Islamabadu predstavi što je više moguće aspekata bogate kulturne tradicije BiH kroz književnost, muziku, film i dramsku umjetnost.

Prof. Khan je naglasio da je kao “Bosanac pakistanskog porijekla” sretan da mu je pripala čast da predstavi bogatu bh. kulturu slušateljstvu Podkontinenta.

“Kao i mnogi drugi učenjaci iz Bosne i Hercegovina, i ja imam želju predstaviti tradicionalni bosanski stil života koji je sazdan na razumijevanju i poštivanju drugih. Posebno mi je drago i ponosan sam što mogu predstaviti specifično bosanski koncept matrijarhalnog sistema. Uvjeren sam da budućnost svijeta leži upravo u tom sistemu koji smo nekada imali i koji još uvijek možemo da oživimo”, kazao je on.

Posebno je zahvalio ambasadoru Makareviću koji je organizovao predavanje u Islamabadu.

“Uvjeren sam da će ovakve posjete uveliko pridonijeti boljem poznavanju i još većem zblizavanju naših dvaju nacija”, zaključio je prof. Khan.

(FENA)