Duodrama “Derviš i smrt” otvara put sama sebi

1

Četvrtak, 04.08.2016., u parku Doma kulture odigrana je duodrama “Derviš i smrt” u okviru kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2016.”. Drama je nastala po romanu Mehmeda Meše Selimovića, a adaptaciju i dramatizaciju radila je Lilijana Ivanović, redateljica iz Srbije.

Nusmir Muharemović, glumac BNP u Zenici, Akademiju scenskih umjetnosti je završio u Sarajevu u klasi profesora Miralema Zubčevića i asistenta Ermina Brave 2006. godine. U drami igra lik Mula Jusufa. Za Kakanj info o predstavi kaže: “Ovo je prvi put da se radi duodrama.  Radnju u predstavi nose šejh Ahmed Nurudin i Mula Jusuf. U principu ova priča je ispričana kroz odnos ova dva lika. Mi smo ovu predstavu napravili prije dvije godine. Rađena je u nezavisnoj produkciji Teatra Zenica. Igramo je, evo, već dvije godine u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.”

Daniel Kovačevć je rođen u Sarajevu, a trenutno je nastanjen u Beogradu. Stalni je član Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu. U drami “Derviš i smrt” igra Ahmeda Nurudina.
“Ja lično smatram da je Meša Selimović jedan od najvećih pisaca ovog regiona. Prosto, ta njegova knjiga “Derviš i smrt” je neprevaziđeno delo, delo koje svaki put kad pročitaš otkriješ deset novih stvari koje prethodno nisi. Igrati Ahmeda Nurudina nije teško, po mom mišljenju to je više uživanje.”
Kao ovogodišnji gost manifestacije iz Srbije o istoj kaže: “Mislim da je to predivno. Prosto, kultura je osnova civilizacije, a kamoli jednog grada. Imati jednu kulturnu manifestaciju u ovolikoj mjeri… Evo, ja sam prosto frapiran podacima koliko je gledalaca ukupno pogledalo sve te događaje. To je bogatstvo za sve i jednog čovjeka, pa makar i ne prisustvovao ima u svesti da ona postoji. Prošao sam do sada sto puta pored Kaknja, ali moram priznati da mi je ovo prvi put da sam došao ovde. Deluje mi vrlo nekako optimistično. Čini mi se da se neko bavi razvojem ovog grada, što je predivno u ovim nekim sumanutim okolnostima u kojim živimo. Generalno bavljenje bilo čim može da se napravi neka fina atmosfera.”

Otkrili su nam da su predstavu napravili za svoju dušu. Kažu da su se do sad “naigrali” u svojim matičnim pozorištima, a da ova duodrama otvara put sama sebi za nova igranja.

Alma S./ kakanjinfo.com