Forum građana Zenica o štrajku Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK

Forum gradjana Zenica ovim putem daje podršku nastojanjima SSSDMS ZeDo Kantona da ostvari svoje zahtjeve za poboljšanje uslova rada i izjednačavanje i povećanje koeficijenata ljekarima, te tako sa Vladom Ze Do Kantona potpiše Kolektivni ugovor koji bi bio dostojan njihove profesije i naobrazbe.

Smatramo da je način,po kome je Vlada pristala i najavila potpisivanje KU po kome bi se sukcesivno u tri navrata,ostvarilo povećanje koeficijenata i time popravio status ljekarima i stomatolozima i nakon medijskog objavljivanja postignutog sporazuma,odbila da potpiše dogovoreno,krajnje neodgovorno i prema ljekarima i prema građanima.To je i dovelo do toga da su ljekari pristupili štrajku, što može imati negativne posljedice po zdravlje građana.

Naime, svjesni smo kontinuiranog i stalnog trenda odlaska ljekara iz BiH, isključivo zbog stanja u kojem se nalazi zdravstveni sistem, a s njim i njihov status ,te smatramo da je neophodno preduzeti sve kako bi se zaustavio takav negativan trend .

Apelujemo na građane da se strpe i daju podršku ljekarima kako bi Vlada shvatila ozbiljnost u kojoj se nalazi naš zdravstveni sistem i pristupila rješavanju nagomilanih problema. Time bi omogućila ostanak ljekara u BiH, a zdravstvenu zaštitu podigli na viši nivo, što građani i zaslužuju.

FORUM GRAĐANA ZENICE