Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa: Sutra aktivnosti projekta “Zajedno smo jači”

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14.11. svake godine u preko 170 zemalja svijeta još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH broj registrovanih oboljelih od dijabetesa iznosi skoro 65.000. Prema Internacionalnoj dijabetološkoj federaciji (IDF) i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), u BiH je više od 9% stanovništva oboljelo od dijabetesa. U svijetu je registrovano oko 387 milion dijabetičara, što predstavlja 8,3% svjetske populacije. U Evropi je oboljelo oko 55 miliona stanovnika ili 6,7% populacije. U 2013. godini u svijetu je kod 79.000 djece otkrivena šećerna bolest. Smatra se da će do 2035. godine broj dijabetičara u svijetu dostići 592 miliona.

U cilju skretanja pažnje na ovu bolest, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 14.11.2017. godine će se održati niz aktivnosti u sklopu projekta pod nazivom “Zajedno smo jači”.

Projekat „Zajedno smo jači“ je projekat u organizaciji Općine Kakanj, JU Kulturno sportski centar Kakanj i Udruženja World Vision, a u saradnji sa partnerima projekta JU Dom Zdravlja Kakanj, UG „Slatki život”, OŠ “Hamdija Kreševljaković“ i OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“.

Cilj projekta „Zajedno smo jači“ je da zajedničkim snagama ukažemo na značaj podizanja svijesti o problemu bolesti dijabetesa kod djece, te da ukažemo na karaktersitike, uzročnike i pravilno liječenje jedne od najčešćih oboljenja širom svijeta.

Obilježavanje Svjetskog dana u borbi protiv dijabetesa 14.11.2017. godine:

Aktivnosti Udruženja „Slatki život“ Kakanj:
– Punkt ispred pošte u Kaknju, mjerenje šećera u krvi u vremenskom periodu od 09:00 – 12:00 sati

– Predavanje o dijabetesu u Domu zdravlja za sve sugrađane na temu „Dijabetes sa bolnim nogama“.

U utorak 14.11.2017. godine u maloj sali JU KSC Kakanj bit će održano predavanje na temu bolesti dijabetesa kod djece, sa početkom u 11:00 sati.
Gost predavač je doktorica iz Doma zdravlja Amela Lagumdzija Žiga. Aktivno učešće će uzeti učenici-predstavnci Vijeća učenika OŠ “Hamdija Kreševljaković“ i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj koji će postavljati pitanja i razgovarati sa doktoricom, a potom će o pomenutoj temi razgovarati na času odjeljenske zajednice sa svojim razrednicima, učiteljima i drugarima iz razreda.

JU KSC KAKANJ