Hilari dobila dva i po miliona glasova više od Trampa

klinton_tramp06092016

Hilari Klinton (Hillary Clinton), kandidatkinja Demokratske stranke koja je poražena na američkim predsjedničkim izborima, dobila je čak 2, 5 miliona glasova više od pobjednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Prema do sada prebrojenim glasovima, Tramp je dobio 62 miliona i 686 hiljada, Klinton 65 miliona i 250 hiljada.

To je razlika od dva miliona i 564 hiljada glasova.

U procentima, Tramp je dobio 46.2 posto, a 48.1 posto birača glasalo je za Klinton, što je razlika od 2 odsto i potvrda da predizborne ankete, koje su predviđale bolji rezultat za Klinton, nisu bile pogrešne.

Prednost Klinton se povećava zahvaljujući naknadno prebrojenim glasovima poslatim poštom i onima koji su glasali van mjesta prebivališta.

To ne znači da je Klinton dobila na izborima, budući da se pobjednik određuje prema elektorskim glasovima koji su manje ili više proporcionalno raspoređeni po saveznim državama.

Klinton je tako dobila 232 elektorska glasa, a Tramp 306.

Prednost Klinton nad Trampom je pet puta veća od one koju je demokratski kandidat Al Gor (Al Gore) imao nad Džordžom Bušom (George Bush) na izborima 2000. godine, što je posljednji slučaj da je pobjednik imao manji broj ukupnih glasova od gubitnika.

Ovakav nesrazmjer između ukupnih i elektorskih glasova podstiče sve glasnije kritike američkog izbornog sistema.
Peticija za ukidanje elektorskog kolegija dosada je prikupila 585.000 glasova.
Političari, kao što je demokratski gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio (Bill De Blasio), takođe su pozvali na reformu.

“To nema smisla. Ono što bi trebalo biti u našem ustavu je: jedna čovjek, jedan glas. To se nije dogodilo ovdje”, rekao je De Blasio.