Huso Kadrić – Mujezin čiji se glas sa gradske džamije čuje više od 10.godina

11006452_456474367844081_8488663593074693129_n

Mujezin u gradskoj džamiji više od 10.godina

Ezan – obaveza prema vjeri, a ljubav prema Allahu dž.š. 

 

Huso Kadrić je rođen petog februara 1954.godine u Kaknju. Priča o mujezinu Husi počinje u momentima njegovog ranog djetinjstva a ozbiljnije od 18-te godine života. Uvijek ga je krasio lijep, prepoznatljiv I specifičan glas, što će se kasnije odraziti na njegov cjelokupan život. Obnašao je više dužnosti u svom prijašnjem džematu, mjestu Zlokuće odakle I potiče a bio je mutevelija I blagajnik. S

ticajem vremenskih neprilika I klizišta koja su zahvatila njegovo rodno mjesto, doselio je bliže gradu u Tršće a potom na Plandište. Ezan kojim Kadrić redovno poziva svoju braće I sestre muslimane na namaz, više od deset godina slušamo sa munare gradske džamije.

Posao Pekara časno I pošteno je obavljao ured 40. godina a firma gdje je radio zatvorena je i nije dočekao još da se penzioniše.. Ovdje su ga ljudi lijepo prihvatili.

Prepoznaju gap o još jednoj stvari a to je njegov motor APN 6 s kojim kada je ljepše vrijeme dolazi u džamiju, koji po izgledu I godinama  proizvodnje naliči “oldtajmerima”. Za njega je učiti ezan svakodnevna obaveza prema vjeri, a ljubav prema Gospodaru svjetova Allahu dž.š.

Kada smo ga mujezin specifičnog glasa i blage naravi -huso adrićupitali da li mu je ikada bilo teško doći u džamiju, rekao nam je:

“Bilo je tu i tamo vremenskih neprilika poput veće kiše, snijega, smrzli itd, međutim, svakom iskrenom vjerniku to nikada ne treba I ne smije da predstavlja poteškoću I ja mnogo više volim obavljati svakodnevni namaz u džematu, nego kod kuće, jer je veća I nagrada. Također želim ovom prilikom istaći da je odnos džematskog odbora I Medžlisa prema meni je uvijek bio za pohvalu I ja molim Allaha dž.š da svačiji trud nagradi najljepšom nagradom”, istakao je Kadrić,a mi mu želimo da a uz Božiju pomoć još dugo godina uči ezan sa naših munara.

 

Kadrić – blage naravi i prepoznatljivog glasa

Hamid Hadžić/kakanjinfo